Akik Magyarországért harcoltak

2020.08.21. 17:30

Máté Ernőné könyve a gyöngyöshermáni, háborúkat megjárt katonákról szól (Fotógalériával)

Gyöngyöshermánban egy könyvhöz kapcsolódott a kettős ünnep: a haranglábnál nemcsak Szent Istvánról, hanem a Hősök napjáról is megemlékeztek.

Merklin Tímea

Máté Ernőné Gizi néni szerkesztette az emlékkönyvet és szervezte az ünnepi műsort

Fotó: Horváth Balázs

A vírushelyzet miatt elmaradt a Hősök napja, eredetileg akkor akarták bemutatni az Akik a hazáért harcoltak című könyvet, amit a Szülőföld Kiadó jelentetett meg. A kötet Máté Ernőné szerkesztésében 74 gyöngyöshermáni, háborúban elesett vagy hazatért hősről emlékezik meg. A katonák részt vettek a doberdói, isonzói, kárpátaljai, orosz csatákban, elestek a Don-kanyarban, szibériai fogságba kerültek vagy más szörnyűségeken mentek át. Küzdöttek az ellenséggel, az éhséggel, a mínusz negyvenfokos hideggel, a sárral, a rossz, elavult fegyverekkel, saját magukkal. Szenvedéseiket, érzéseiket elevenítette fel a harangláb melletti emlékparkban adott műsor az emléktábla avatásának harmincadik évfordulóján.

Tóth Kálmán képviselő üdvözölte a városrész lakóit, köztük az első és második világháborúban harcoló helybéli katonák leszármazottait. Méltatta az ünnepséget is szervező, a Dél-Szombathely múltjával évtizedek óta foglalkozó Máté Ernőné Gizi néni tevékenységét, aki szintén köszöntötte a résztvevőket. Az elesettekért és a hazatértekért gyertyákat gyújtottak a sírkertben, és koszorút helyeztek el egy nagy fenyőfa alatt. A háborúkat megjárt hősök rokonai valamennyien kaptak ajándékba az emlékkönyvből, családonként akár több példányt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában