Pihenés, tanítás

2020.08.17. 07:00

Megszépült a kőszegi óriásplatán környezete

Az omladozó, vakolatlan sufnisorok, lomtárolók és kopott garázsok helyén most fák, cserjék zöldellnek, virágok nyílnak. A Zöld Város Programból a Városmajor-projektben megújult, kibővült a híres kőszegi óriásplatán parkja.

VN

Az egykori Unger-kertben a kétszáz éves, kilenc méter törzskerületű platánfa

Fotó: Unger Tamás

Az Országos Kéktúra is érinti a Városmajort, közvetlenül az 1960 óta természetvédelmi oltalom alatt álló óriásplatán alatt halad el Magyarország legismertebb, kék sávval jelölt túraútvonala. A helyszínen megtudhatjuk, hogy a majdnem 200 éves, kilenc méter törzskerületű, 28 méter magas óriás 26 méteres „kis testvére” a közeli Peresznyén található, de olvashatunk egyebek mellett a csepregi „hangos platánokról” is. A fa körül az új kavicsos sétány mellé asztalok és padok kerültek, a közbiztonság javítása céljából korszerű parkvilágítás létesült.

Az egykori Unger-kertben a kétszáz éves, kilenc méter törzskerületű platánfa
Fotó: Unger Tamás

A fejlesztés részeként mintegy 60 lombos fát, 80 elterülő és 10 oszlopos fenyőt, több száz lomblevelű örökzöldet, cserjét és más talajtakarót, végül 360 tő évelőt és tavaszi hagymást ültettek el a Városmajor területén. A szomszédos parkolók is üde színfoltot jelentenek a belvárosban. Fontos szempont volt még a régi piac két öreg hársfájának megmentése is.

A platán parkja tanít is: nyolcállomásos tanösvény mutatja be az Írottkő Natúrpark híres fáit, amelyek között több Kőszegen található. A környezettudatosság és a szemléletformálás jegyében szervezték meg a közösségi virágültetést. A PIAC feliratot formázó virágkompozíció vezeti be az új vásárcsarnokhoz a várost nem ismerőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában