Molnár Miklós visszahívását javasolja a szombathelyi közgyűlés – Frissítve

A tervezettel ellentétben nem zárt, hanem nyílt ülésen döntött a szombathelyi közgyűlés hétfőn arról, hogy javasolja Molnár Miklós visszahívását a Vasivíz Zrt. éléről.

Tömböly Ágnes

Molnár Miklós távozik

Fotó: Cseh Gábor

A társaságban többségi tulajdonos szombathelyi önkormányzat 11 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással hívta vissza a korábban baloldali többséggel vezérigazgatóvá avanzsált egykori alpolgármestert. A Fidesz-KDNP frakciója nem vett részt a szavazásban.

Az új vezérigazgató-jelölt személyéről is döntöttek: a közgyűlés Krenner Róbertet javasolja a cég élére – a vízügyi szakember korábban megbízott vezérigazgatóként irányította már a céget. Krenner Róbert Csempeszkopács polgármestere: dr. Nemény András polgármester azonban arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a vezérigazgató-jelölt kinevezése esetén lemond polgármesteri tisztségéről.

Molnár Miklós visszahívásáról és Krenner Róbert kinevezéséről a Vasivíz Zrt. keddi közgyűlésén születhet döntés. A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

FRISSÍTÉS

Molnár Miklós visszahívását javasolja a szombathelyi közgyűlés, helyette pedig Krenner Róbertet látnák a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói székében. A végső döntést a társaság keddi közgyűlésén mondják ki a részvényesek.

Két napirendi pont szerepelt a mai rendkívüli közgyűlés meghívójában: fogorvosi praxisról és a Vasivíz Zrt-vel kapcsolatosan kellett dönteniük a képviselőknek.

Molnár Miklós távozik
Fotó: Cseh Gábor

Az orvosi ügyeletben dolgozó nővérek, asszisztensek az ügyelet átszervezése után átkerülnek a Szombahelyi GESZ-hez – ezt Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) mondta el. Ezzel kapcsolatosan tett fel négy kérdést, hozzátéve, hogy azokra nem most, hanem a következő közgyűlésen vár választ. Az egészségügyben tervezett bérfejlesztést tudják-e garantálni a GESZ-nél, megkapják-e továbbra is az 50 százalékos éjszakai pótlékukat, illetve igaz-e, hogy diszpécseri feladatokat is el kell majd látniuk az új helyen. Lendvai Ferenc arról is érdeklődött, igaz-e, hogy a jövőben kettő helyett csak egy kivonuló autóval látnák el Szombathelyen az orvosi ügyeletet. Dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) válaszában elmondta, zajlanak az egyeztetések, az egészségügyi bizottság tárgyalja még a koncepciót.

Molnár Miklós visszahívásáról szólt a vita a második napirendnél – ez több mint egyórásra nyúlt. Ezúttal a vita azonban elsősorban nem a jobboldali és a baloldali képviselők között bontakozott ki, hanem az Éljen Szombathely frakció, Czeglédy Csaba (független) és Koczka Tibor (Pro Savaria) képviselők között.

Dr. Nemény András felvezetésében több „hasonló cipőben” járó vízszolgáltató társaságot említett még, ahol ugyancsak felmerült a probléma: a vezérigazgatónak nincs meg a víziközmű-szolgáltatásban szerzett ötéves szakmai tapasztalata. Mint mondta, a szombathelyi önkormányzat ebben az ügyben legelöl halad, és ezen az úton van egy állomás: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május végi határozata szerint augusztus 23-áig meg kell szüntetni a jogszerűtlen állapotot a Vasivíz Zrt-nél. A városvezetés álláspontja továbbra is az, hogy jogszerű és jó döntést hozott tavaly a közgyűlés, amikor Molnár Miklóst javasolták vezérigazgatónak. Az, hogy kinek lesz a végén igaza, akár többéves pereskedés után derülhet ki, és nincs kizárva az sem, hogy egészen az Európai Unióig megy ez a bírósági ügy. A polgármester arra is rámutatott: ha nem történik meg Molnár Miklós visszahívása, és helyette új vezérigazgató kinevezése, a MEKH határozata szerint veszélybe kerülhet a társaság vízjogi engedélye, ezt pedig nem kívánja kockáztatni a szombathelyi önkormányzat. Ezzel indult a vita a baloldalon.

Czeglédy Csaba kijelentette: tartózkodni fog a szavazásnál, mert szerinte az önkormányzatnak nem szabadna meghátrálni az ügyben. Azt is firtatta, miért az utolsó pillanatra halasztották a döntést, miközben május végén született a MEKH-határozata. Emlékeztetett arra is, hogy Molnár Miklóst a baloldali frakció kérte fel a vezérigazgatói feladatokra, majd megválasztása után le kellett mondania közgyűlési helyéről. Módosító javaslatot is tett: a Fővárosi Törvényszéknél korábban megindított közigazgatási eljárást ne vonhassa vissza adott esetben az új vezérigazgató, vagy a társaság közgyűlése.

Nemény András úgy reagált, az elmúlt hetekben várták, kap-e jogvédelmet a társaság, ezért döntenek most az ügyben. Hozzátette: ha a per végén kiderül, hogy a szombathelyi önkormányzat helyesen járt el, akkor szerinte a kártérítést a MEKH-nek kell fizetnie.

A Fidesz-KDNP frakció nem asszisztál az ügyhöz – ezt már Lendvai Ferenc mondta el. Úgy fogalmazott: a baloldali többségnek vállalnia kell korábbi döntésének felelősségét, ismerjék be, hogy hibáztak, amikor Molnár Miklóst javasolták a Vasivíz Zrt. élére. A képviselő hangsúlyozta: ez egy hatósági ügy, nem pedig politikai. Mivel a Fidesz-KDNP frakció tavaly októberben elmondta összes aggályát Molnár Miklós kinevezésével kapcsolatosan, és azt nem is támogatta, ezért most nem vesznek részt a szavazáson. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szombathelyi Törvényszék elsőfokon hatályon kívül helyezte a Vasivíz Zrt. tavaly decemberi közgyűlési határozatát, amiben Molnár Miklóst vezérigazgatónak választották. Ez a döntés még nem jogerős.

Végül a közgyűlés 11 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett úgy határozott: azt javasolják, hogy közös megegyezéssel, további juttatások nélkül bontsa fel a munkaszerződést a Vasivíz Zrt. Molnár Miklóssal. A társaság új vezérigazgatójának határozatlan időre pedig Krenner Róbertet javasolják – ezt Koczka Tiboron és Czeglédy Csabán kívül a közgyűlés valamennyi tagja támogatta. Krenner Róbert jelenleg Csempeszkopács polgármestere, megválasztása esetén pedig lemond erről a pozícióról – erről Nemény András tájékoztatta még a képviselőket.

A végső döntést a Vasivíz Zrt. keddi közgyűlésén hozhatják meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában