Egyre többen jelentkeznek az egészségügyi szakokra – Közel 140 tanuló kezdi a tanévet

2020.08.26. 20:00

Nem csak népszerű, önálló a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola

Az előző tanévben még tagiskola volt, július 1-től önálló intézményként működik a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola. Az elmúlt években csak SZESZI-ként emlegetett intézmény fenntartója továbbra is a Pécsi Tudományegyetem. Évről évre egyre többen jelentkeznek a szombathelyi Jókai utcában működő középiskolába.

Gyöngyössy Péter

Némethné Baráth Anikó igazgató beszélt arról is, hogy az egyetemi fenntartás jelentős szakmai, módszertani hátteret jelent. Az önállósodás pedig a helyi sajátosságok jobb érvényesülését jelenti az intézmény számára

Fotó: Cseh Gábor

Nem volt nagyon régen, amikor még a kanizsaisok, enelgések, latinkások mellett, a brúderosok is hozzá tartoztak a szombathelyi városképhez. A Paragvári Utcai Általános Iskola mai felsőtagozatos épületszárnyában működött 1964-től az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskola. A rendszerváltást követő években vette fel Szentgyörgyi Albert nevét, majd átköltözött a Joskar Ola Lakótelepre, végül 2011 nyarán önálló intézményként megszűnt. Némethné Baráth Anikó is az Entzbruderben végzett 1992-ben. Már két éve irányítja a szombathelyi Szeszit, július 1-jétől az önállóvá vált intézmény igazgatója.

– A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, a megszűnés szélére sodródott egészségügyi középfokú szakképzést vette át 2011. nyarán Szombathelyen – kezdi mondandóját Némethné Baráth Anikó. – A PTE fenntartásában működő pécsi Szociális és Egészségügyi Szakközépiskola (PTE SZESZI) tagintézményeként a szombathelyi iskola mindösszesen 43 tanulóval kezdte működését. Kezdetben csak érettségire épülő képzés folyt itt. A 2016/2017-es tanévtől kezdődően egészségügyi ágazatban a szakgimnáziumi képzést is elindítottuk, az első osztály az idén érettségizett. A képzés népszerű, a 9. évfolyamra beiskolázott tanulók száma évről évre emelkedik. A 2018/2019-es tanévben, a szociális ágazati szakgimnáziumi képzést is elindítottuk bölcsődei kisgyermekgondozó, -nevelő szakirányon. A 2020/2021- es tanévben a technikumi és szakgimnáziumi osztályaink összlétszáma 138 fő lesz, ami 30 fővel több az előző évihez képest. Idén már három párhuzamos osztály indul. Az érettségire épülő nappali képzésen 70-80 fő tanulóra, esti képzésen ennek duplájára számítunk.

Némethné Baráth Anikó igazgató beszélt arról is, hogy az egyetemi fenntartás jelentős szakmai, módszertani hátteret jelent. Az önállósodás pedig a helyi sajátosságok jobb érvényesülését jelenti az intézmény számára Fotó: Cseh Gábor

– Az aktuális jelentkezési adatok alapján várhatóan induló és folyamatban lévő képzéseink: gyakorló ápoló, általános ápoló, gyakorló csecsemő és gyermekápoló, gyakorló mentőápoló, mentőápoló, fogászati asszisztens, gyógymasszőr, radiográfi ai asszisztens és szakasszisztens, gyógyszertári asszisztens, kisgyermekgondozó, -nevelő, klinikai laboratóriumi asszisztens – sorolja Némethné Baráth Anikó.

– A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola 2020. július 1-jétől az egyetem szakmailag önálló szervezeti egységeként folytatja munkáját. Az egyetemi fenntartás egyben jelentős szakmai, módszertani hátteret is jelent az iskola számára. A PTE továbbtanulási, továbbképzési és felnőttképzési területen is nyújt kínálatot az egészségügyi pályán dolgozók vagy azt választók számára.

Az elmúlt 9 évben a tanulói létszám folyamatos emelkedése és a szakképzés bővülése jellemezte az intézmény működését. Tanulóink sikeresen helyt álltak szakmai versenyeken, vizsgákon. Az érettségizők közül szinte mindenki továbbtanul. A következő tanévtől egy kiterjesztett szakképzési ösztöndíj is motiválja a technikumot vagy szakképző iskolát választó tanulókat. Önállóvá válásunk a helyi sajátosságok nagyobb érvényesülését jelenti számunkra – hangsúlyozza az igazgató. – A szakképzés átalakításától az egészségügyi szakképzés iránti érdeklődés további növekedését várjuk. A képzés gyakorlatorientált, melyben a gyakorlati képzőhelyeknek jut fontos szerep. Így támaszkodhatunk a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház, Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény, a Fővárosi Önkormányzat Szombathelyi Idősek Otthona szakembereire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában