Lenyűgöző felvételek

2020.08.05. 07:34

Nem világvége, csak szupercella érte el az Alpokalját

Szupercellás zivatar ért az Alpokaljára kedden. Ráduly László lefotózta és be is mutatta a jelenséget.

Bakos Ágnes

Fotó: Ráduly László

Kedd délutánra alakult ki a szupercellás zivatar, amely elérte az Alpokalja határvidékét. A cella az óramutató járásával megegyező irányba forgott, kelet felé folytatta útját – mutatta be a jelenséget Ráduly László, kőszegi meteorológiai észlelő.

Kőszegre csak a széle ért el, jelentéktelen csapadékot okozott, ennek a szupercella oldalába érkező élénk, erős északi szél szárító hatása volt az oka, egészen addig a hegy szélárnyékát élvezte a zivatarfelhő alsó, középső szintje – részletezte. Ha Kőszeg nem is, de kicsit délebbre jutott a zivatar csapadékából: Lukácsházán és Gyöngyösfaluban jégesőt és felhőszakadást okozott, abban a térségben volt a legerősebb. A zivatarban sok felhő-föld villám volt látható.

A kőszegi észlelő számításai szerint szerdán napközben is folytatódik az erősen felhős, borult időjárás, délutánig ismétlődő jelleggel számíthatunk záporokra, a csapadék térbeli eloszlása még nagyon bizonytalan. Élénk, időnként erős északi szélben 19 Celsius-fokos maximumot vár Kőszegre az észlelő.

Fotók: Ráduly László

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre kiadott prognózisa 21 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet jelez és kora délutánig esőt, utána csökkenő felhőzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában