A Szénagyűjtő tábort 30. alkalommal rendezték meg

2020.08.26. 07:00

Nomád lét és munka Szőcén

A Kerekerdő Alapítvány idén is megszervezte Szőcén a Szénagyűjtő tábort. Ez volt a harmincadik nyár, amikor felverték a sátrakat a tőzegmohás láprét közelében. Mintegy harmincöten vettek részt a táborban. A nomád tábor fontos programjai a természetismereti foglalkozások, a kézműveskedés és a közös munka a lápon.

Vas Népe

A napi két-három óra közös munka összekovácsolja a társaságot

Fotó: Vas Népe

Idén jócskán kijutott az égi áldásból a szőcei táborozóknak. Volt olyan nap, amikor több mint 50 milliméter esett. Villámlásból, dörgésből sem volt hiány, majd minden napra jutott egy zivatar. A nomád tábor már csak ilyen. Nincs jó idő, vagy rossz, csak valamilyen. Este sötét van, hajnalban pedig a madarak ébresztenek. Ha esett, sár is lesz, a szúnyog is éhes és a darázs is szereti a teát.

A tizenhat éves Németh Eszter Szombathelyről jött, kereskedelmi szakközépiskolában tanul. Kisgyerekkorában sokszor volt Pajta táborban, de az utóbbi öt évben a felsőcsatári Süni tábor lelkes résztvevője. – Életemben először sátraztam, nagyon élveztem – meséli lelkesen. – Az is jó volt, hogy rendesen kellett dolgozni minden nap. Fogtuk a gereblyét, meg a vasvillát és mentünk. Az is jó volt, hogy a reggelit és a vacsorát közösen készítettük. Nekem a foglalkozások közül a vízminőség vizsgálat tetszett, amikor a patakban apró állatkákat kerestünk. Nagyon szép a láprét. Jó volt hogy a munkánkkal segítettük a megőrzését.

A napi két-három óra közös munka összekovácsolja a társaságot Fotó: Vas Népe

Kovács Benedek szintén Szombathelyről jött. Tizenhét éves, a Nagy Lajos Gimnázium tanulója. Hatodik éve jár a szőcei táborba.

– Amikor először jöttem egyfajta kihívás volt számomra és tetszett a természetközeliség – tudjuk meg Benedektől.

– Sokat lehet tanulni a foglalkozásokon. Idén számomra a csigakutató volt a legérdekesebb. Jó az a tudat, hogy teszünk valamit a természetért. Időközben jól összekovácsolódott a társaság, így fontos vonzerő a közösség is.

Sass Vivien környezetkutató, doktorjelölt, egy soproni középiskolában tanít. Évek óta már foglalkozásokat tart a táborban. Tizenegyévesen járt először a Szőcén. Az idei a huszonyegyedik tábora.

– Ezek a táborok jelentősen befolyásoltak, abban, hogy természettudományos pályát választottam – meséli kérdésünkre Vivien. – A nomád tábor egy teljesen más életforma, igazi kihívás. Fontos a társaság is. Azokkal, akikkel gyerekként együtt táboroztunk, ma is jóban vagyunk, immár 15-20 éve. A kemény mag számára a tábor egyfajta találkozóhely, igazi lelki felfrissülés – mondja a lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában