Avattak a településen

2020.08.24. 20:00

Otthont és családot teremtettek Kámban (Fotógalériával)

Két domborművet és egy emléktáblát avattak a Tausz István állította fogadalmi kápolnát ölelő magánkertben szombaton. A kis építmény mindenki előtt nyitva áll, aki gyermekért kíván imádkozni.

Merklin Tímea

Tausz István és Vincze Edit az avatón

Fotó: Cseh Gábor

A fogadalmi kápolnával a Tausz házaspár kifejezi a háláját azért, hogy családdá bővültek, és elkészülte óta is folyamatosan építik, díszítik. Tausz István és Vincze Edit 1987- ben esküdtek, tíz évig szolgálati lakásban éltek. Közben vettek egy telket, rajta nagy dzsumbujjal, amit kemény munkával felszámoltak, és a területen 1992-ben építkezni kezdtek. 1997-ben beköltöztek, de hiányzott a gyerekzsivaj. Mindent megadtak volna, hogy gyermekük legyen, járták a klinikákat, míg végül örökbefogadást kezdeményeztek.

Tausz István és Vincze Edit az avatón Fotó: Cseh Gábor

Krétán nyaraltak, ahol egy eldugott kis faluban, egy kis magánkápolnában fogadalmat tettek: ha teljes lesz a család, maguk is építenek hasonlót. Három hónap múlva fordulatot vett az életük, értesítették őket, hogy egy hat- és egy nyolcéves fi ú vár rájuk. 1999- ben boldogságuk a testvérpárral lett teljes. A házuk építéséből megmaradt anyagokból Tausz István maga kezdte építeni a kápolnát, később mesterembereket is bevont, képzőművészeti alkotásokkal pedig művészek díszítették, 2005-ben elkészült. A szentély képeit Sejber Mihály festette.

Tizenöt évvel a kápolna felállítása után – amikor az első unokájuk lassan egyéves lesz – három neves alkotó művét helyezték el itt. Horváth József kőfaragó és épületszobrász készítette az emléktáblát az otthon- és családteremtésről, a friss Munkácsy-díjas Blaskó János szobrászművész Nagy Konstantin domborművét és Béres János szobrászművész a Mitrász-domborművet. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ezen az ünnepségen adta át Tausz Istvánnak – születésnapja alkalmából – az Elnöki Emlékérmet három évtizedes közösségi munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában