fejlesztés

2020.08.18. 14:00

Plusz 847 millió forint jut a Kőszeg–Szombathely-vasútvonal korszerűsítésére

Többletforrásról döntött a kormány a Szombathely–Kőszeg-vasútvonal korszerűsítésére. 847 millió forinttal nő a támogatási összeg – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Vas Népe

A kőszegi vasútállomás épülete is megújul

Fotó: Unger Tamás

A többletforrás a Szombathely–­Kőszeg-vasútvonal korszerűsítése projektben rendelkezésre álló forrás melletti fedezethiányra biztosított pénzt. Így mintegy 3 milliárd 247 millió forintból újul meg a Szombathely–Kőszeg közötti vasúti infrastruktúra.

A vonal hét megállóhelyén, valamint Kőszegen kényelmes magas peronok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással. Emellett modern vizuális utastájékoztatást telepítenek, megvalósul a 18 kilométeres vasúti pálya részleges korszerűsítése egybefüggő vonalhosszon. A kőszegi állomáson közös vasúti és autóbuszos peron épül, amely kényelmes átszállási lehetőséget biztosít az utasoknak. A peron mellett új buszforduló is készül. Kőszegen részlegesen megújul az állomásépület is. A felújítást az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program finanszírozza.

A kőszegi vasútállomás épülete is megújul
Fotó: Unger Tamás

– Jelenleg azokat az éveket éljük, amikor hosszú előkészítő munka zajlik, hogy Kőszeg és vidéke megközelíthetőségét közúton és vasúton javítsuk. Ehhez segíti a térséget a kormányhatározatban jelölt pluszforrás, amely nélkül a fejlesztés nem valósulhatna meg – mondta a projektről Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője.

Az Országgyűlés alelnöke, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője, dr. Hende Csaba úgy vélekedik: a szombathelyiek, a kőszegiek és a két város közti településeken élők számára egy­aránt fontos, hogy első lépésben a vasúti összeköttetés minősége javuljon műszaki és kényelmi szempontból. A második lépés a már tervezés alatt álló Szombathely–Kőszeg közti M87-es gyorsforgalmi út mielőbbi létrehozása, amely a két város összekötésén túl az osztrák S31-es autóúthoz való csatlakozással közvetlen összeköttetést biztosít Béccsel. Az M86-os 2016. őszi átadásával létrehoztuk már a közvetlen összeköttetést Győrön keresztül Budapesttel. A bécsi kapcsolat megteremtése új gazdasági perspektívát nyit – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában