Ligetesítés kezdődik

2020.08.03. 07:00

Szépül a ravatalozó Bükön

Szépül a ravatalozó a büki temetőnél. Nagytakarítás után festik az épületet, miközben a temető nagyszabású és hosszú távú átalakítása kezdődött a városban. A képviselők már megismerték az átalakítás tervét, lesz lakossági fórum is a témában.

Bakos Ágnes

Horváth Lajos a hétvégén az ereszmosásnál tartott a munkában

Fotó: Bakos Ágnes

A ravatalozó teteje már tiszta, a hétvégén pedig az épület ereszcsatornáját is kipucolta Horváth Lajos. Ezt a munkát követi a festés, az egész ravatalozó megszépül a következő hetekben. Két nagyszabású felújítás közötti ez a munka, hiszen most zárult a templomkert teljes megújítása, és hamarosan kezdődik a temető ligetesítése, vagyis a főút felől a sírkert végéig szépül a város ezen része.

A takarításhoz és festéshez nem kellett jelentős előkészület, a tervezett ligetesítés viszont sokkal nagyobb munka és nem csak néhány hétre szól. Ehhez új temetőrendelet készül Bükön. Ne módosítsák, hanem alkossanak újat – ezt tartalmazza az előterjesztés, amelyet dr. Tóth Ágnes jegyző terjesztett a képviselők elé. Első olvasatban megismerték és megvitatták az elképzeléseket, azok tervezése hosszú ideje folyik. Már három éve, hogy elkezdődött a büki temető feltérképezése, részletes felmérés készült, aztán a sírkataszteri rendszer.

Horváth Lajos a hétvégén az ereszmosásnál tartott a munkában
Fotó: Bakos Ágnes

– Kutatást is folytattunk a hadtörténeti múzeumnál, találtunk olyan katonai sírokat, amelyek még nincsenek védelem alatt – mutatta be Szily Adrien táj- és kertépítész. A tavaly zárult felméréssel elkészült kataszteri rendszer nyilvános az önkormányzat internetes oldalán, és ez volt az alapja a tervezésnek. A cél egy ligetes, egységes sírkert kialakítása, de ez természetesen nem a temető azonnali átalakítását jelenti, hanem új szabályokkal irányítva fokozatos átalakulást.

Az országos temetői kormányrendeletben számos előírás szerepel, amelynek meg kell felelni, ilyen például, hogy gépjárművel is megközelíthetőnek kell lenni a síroknak. A régi sírkertnél ez nehezen kivitelezhető, hiszen sűrűn vannak a sírhelyek, azok a sorokon belül szabálytalanul, egyéni kialakításokkal készültek – Bükön is ilyen a temető. Eltérő több helyen is a sírokat övező burkolatok magassága, valamint azok anyaghasználata is – látható a kertépítészeti tervben.

Az önkormányzat célja, hogy a mostani vegyes összképe helyett ligetszerű legyen a temetőkert, minél egységesebb a kialakítás.

Legyen megfelelő közvilágítás és vízvételi lehetőség is persze. Ez a munka kezdődött most el, sok más mellett dönteni kell a parcellák kiosztásáról, a burkolatrendszerről és persze a zöldfelületekről is, vagyis a fák és más növények telepítéséről.

A rendelettervezet első olvasata a képviselők javaslatai alapján módosul, aztán úgynevezett társadalmasítás is lesz, vagyis kikérik a bükiek véleményét. Lakossági fórumot tartanak majd, ahol bemutatják, hogy hogyan, miként tervezik az átalakítást, valamint az új temetkezési és síremlék-állítási szabályokat is. Ez hosszabb távú munka, és csak lépésenként lesz látványos eredménye. A napokban viszont a tisztább, rendezettebb ravatalozót már láthatják a bükiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában