roma nap

2020.08.10. 11:30

Színes, ízes kavalkád Bérbaltaváron

Valódi közösségi nap lett az első roma napból. Két kondérban rotyogott az étel, két serpenyőben sültek a palacsinták.

Budai Dávid

Orsós Tibor pincepörköltet készített Fotó: Horváth Balázs

A Bérbaltavári Roma Nemzetiségi Önkormányzat először szervezett roma napot, de persze nemcsak romákat, hanem a faluból mindenkit szeretettel vártak – hangsúlyozta Balogh Szilvia, a nemzetiségi önkormányzat elnöke. A rendezvény nem titkolt célja, a roma kultúra megismertetése, hagyományaik megőrzése, a településen és kistérségben élő roma és nem roma lakosság együttélésének elősegítése. Azt, hogy nagy buli készül, már messziről hirdette a zeneszó. Délutánra már vagy hetvenen szórakoztak az udvarban, ahol az egyik hatalmas, nyolcvanliteres kondérban babgulyás, a másikban pincepörkölt rotyogott. Mindegyik hagyományos módon készült, elkészítésükben nincs semmi csavar, hagyma, paprika, paradicsom, kolozsvári füstölt szalonna, csülök és egy jó adag sertéscomb – sorolta a hozzávalókat Orsós Tibor.

Orsós Tibor pincepörköltet készített Fotó: Horváth Balázs

Míg a gyereksereg fáradhatatlanul rohamozta a hatalmas légvárat, a férfiak apró fakarikákat próbáltak rádobni az asztalra felállított tucatnyi üveg nyakára.

Bent az egykori iskolaépületben is nagy volt a sürgés-forgás, ami láthatóan inkább a hölgyek birodalma volt. Rába Mari és Török Adél egymás után készítették a palacsintákat, mire odaértünk már sütöttek vagy százat. Miután mindenki jóllakott, nem maradt más hátra csak a hajnalig tartó mulatság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában