A Kis Triglav megtekintése után grillezéssel telt az idő

2020.08.10. 07:00

Szorosabbra fűzik a kapcsolatot a szakonyfaluiak és az orfaluiak

Két szlovén falu lakói látogattak el egymáshoz a múlt hét végén. A program olyan jól sikerült, hogy úgy tervezik, hagyományt teremtenek belőle.

Tersztyánszky Krisztina

A húszfős csapat nagy részét szakonyfalusi fiatalok alkották, de volt 81 éves túrázó is. A csoportkép az orfalui tájház udvarán készült Fotó: VN

A történet abban gyökerezik, hogy a szlovének legmagasabb, szimbolikus hegycsúcsa a 2684 méter magas Triglav. A nemzet címerében is szerepel ez az emblematikus hegy, amit minden szlovénnek életében legalább egyszer meg kell másznia. A Rába-vidéki Szlovén Turisztikai Egyesület tagjai minden évben felkeresik a jelképes helyet, a bátrabbak a csúcsra is feljutnak.

Az orfalui tájház udvarán pár éve felállítottak egy, a nevezetes hegységből származó sziklát, amit Kis Triglavnak neveztek el. A szikla tövébe pedig a Szlovén Rábavidék minden faluja hozott egy-egy kődarabot.

A húszfős csapat nagy részét szakonyfalusi fiatalok alkották, de volt 81 éves túrázó is. A csoportkép az orfalui tájház udvarán készült Fotó: VN

Ehhez az emlékhelyhez zarándokoltak el a közelmúltban a szakonyfalusiak. Az itteni szlovén önkormányzat gyakran szervez kirándulásokat, hát úgy gondolták, miért ne lehetne úti céljuk a közeli falu nevezetessége? A szombat délután útnak induló húszfős csapat nagy részét helyi fiatalok alkották, de volt 81 éves túrázó is. Bugán Lilla, a szlovén önkormányzat elnöke elmondta: Kétvölgyig gyalog haladtak, majd a kilátó megtekintése után busszal haladtak tovább Orfaluig.

– Nemcsak kellemes, tanulságos is volt a túra – idézi fel emlékeit a középiskolás Illés Noémi. – Az idősebbek egykor sokat jártak gyalog az erdőn keresztül. Útközben régi történeteket meséltek nekünk, énekeltünk is, a kosarak pedig megteltek vargányával.

Orfaluban az egyesület tagjai és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke fogadta a túrázókat. A Kis Triglav megtekintése után a tájház udvarán grillezéssel, beszélgetéssel telt az idő. A szakonyfalusiak közül többen kedvet kaptak, hogy egyszer az igazi Triglavra is ellátogassanak.

– Jó volt felélénkíteni a kapcsolatot az orfalui szlovénekkel. Mindjárt meg is hívtuk őket viszontlátogatásra és megbeszéltük, hogy a jövőben szorosabbra fűzzük az együttműködést a két falu között – mondta a nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában