Tizenhat településen most előny a tartályos gáz és a villanybojler

2020.08.27. 20:00

Újabb ötvenórás gázszünet Vas megyében

Újabb, ötven órásra tervezett gázszünet lesz, ezúttal Celldömölk térségében. Az NKM Észak-Dél Földgázszolgáltató Zrt. közleménye szerint szeptember 2-án reggel 6 óra és szeptember 4-én 8 óra között nem lesz majd gáz 16 településen.

Gyöngyössy Péter

Karbantartási munkák miatt ezúttal Celldömölkön és térségében kell gázszünetre számítani. A helyzetre fölkészültek az intézmények

Fotó: Unger Tamás

Egy átlagos háztartás a mindennapokban általában viszonylag könnyen áthidalja a földgáz hiányát. Ugyanakkor számos intézmény, szolgáltató, cég kerül nehéz helyzetbe.

A celldömölki Cellhő Kft. mintegy 400 celldömölki lakást és több belvárosi intézményt lát el meleg vízzel. Földgáz nélkül nem tudnak működni. Bicskei Tibor ügyvezető elmondta: az érintett napokon szünetelni fog a városban a melegvíz-szolgáltatás.

Celldömölk több intézménye is már előre készül a gázszünetre. A Népjóléti Szolgálat látja el a celli kórházat, az intaházai kórházi részleget, több idősotthont, és itt biztosítják a szociális étkeztetést is. Nagy Zoltán igazgató arról tájékoztatott, hogy most is 370 fő számára kínálnak napi háromszori étkezést. A szünet idején hideg reggelik lesznek, joghurttal, felvágottal. A konyhában gázpalackos főzőlapokat fognak beüzemelni, a mosogatási problémát egyszer használatos eszközökkel oldják meg. A vendégétkeztetés szünetel.

A celldömölki óvodákat és az iskolát az óvodában működő konyháról szolgálják ki. Gasztonyiné Fódi Zita igazgató arról tájékoztatott, hogy mintegy ezer gyereket kell ellátniuk. A konyhában a gázszünet idején az elektromos árammal működő sütőké lesz a főszerep. Egy hozzáértő séfet is kihívtak, aki megmutatta, hogy a sütőkben milyen ételeket lehet elkészíteni. A levest ezeken a napokon gyümölcslé helyettesíti, de lesz sült csirke és párolt zöldség is. A mosogatáshoz meleg víz kellene. Ezért már felszerelkeztek műanyag tányérokkal, poharakkal, étkészlettel.
Karbantartási munkák miatt ezúttal Celldömölkön és térségében kell gázszünetre számítani. A helyzetre fölkészültek az intézmények Fotó: Unger Tamás

A Ság hegyen működő nagy múltú fogadó most előnyt kovácsol az eddigi hátrányból. Csépes István ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a hegyen nincs földgázhálózat, így tíz éve saját gáztartályról oldják meg a fogadó és a vendéglő gázellátását, így a gázszünetben is zavartalanul fogadják a vendégeket. Nem ilyen rózsás a helyzet a Sitkei Kastélyfogadóban – mondja Kovács Ferenc tulajdonos. A legnagyobb probléma a meleg víz hiánya. Erre nincs alternatív megoldás, de mindent megtesznek, hogy a vendégek ne szenvedjenek hiányt. A konyhán vannak elektromos berendezések, így egy szűkített étlappal megoldják az étkeztetést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában