Koronavírus és tanévkezdés

2020.08.29. 07:00

Vegyük komolyan! – A fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia

Vegyük nagyon komolyan: enyhe, koronavírusra is utalható tünetekkel is otthon kell maradni felnőttnek, gyereknek, írja közleményében a kormány és mondja a gyermekorvos. Az utóbbi figyelmeztet: az aktuális eljárásrend szerint a fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet legkorábban feloldani. Mit hoz ez a családok életében? – ezt latolgattuk dr. Pölöskey Péterrel.

Tóth Kata

Dr. Pölöskey Péter arról is beszélt: szigorú feltételei vannak, hogy ki hány nap után mehet vissza a közösségbe

Fotó: Unger Tamás

A nevelési-oktatási intézményeket szeptembertől kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja – ez a kitétel is szerepel a közoktatási intézmények vezetőinek múlt héten kiküldött járványügyi intézkedési tervben.

A koronavirus.gov.hu oldal pénteki közleményében azt tudatosítja, hogy a járványhelyzet miatt most fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. Ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon, akkor gondoskodni kell annak mielőbbi elkülönítéséről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020/21-es tanévre szóló protokollban a szülőknek is „üzen”: amennyiben a gyermeküknél tünetet észlelnek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje alapján gondoskodniuk kell orvosi vizsgálatról.

Mindhárom említett ponthoz kapcsolódik dr. Pölöskey Péter napokban közzétett bejegyzése: a szombathelyi gyermekorvos a közösségi oldalon arra hívja fel a figyelmet, ami a szülőknek talán kevéssé ismert: a jelenleg érvényben lévő eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzésre klinikailag gyanúsnak kell tartani minden gyermeket, akinél a következő tünetek egyike fennáll: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya, valamint fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, hányás és/ vagy hasmenés.

Szinte minden beteg gyermekre ráillik ez a kritériumrendszer, jegyzi meg a doktor, és valószínűsíti, hogy mivel a járvány ismételt erősödését leghatékonyabban a tünetet mutatók korai elkülönítésével lehet megelőzni, a szülőknek bizony sokszor a gyerekek otthontartásával kell számolniuk.

– A szülők feladata, hogy telefonon vagy e-mailben értesítsék a rendelőt, hogy beteg gyerekkel vannak otthon. Az orvosé, hogy utasítsa őket a gyermek otthoni elkülönítésére, és hogy kövesse a betegség lefolyását. A gyermeknek tehát otthon kell tartózkodnia, amíg beteg, ám az otthoni izoláció megszüntetésének szigorúak a feltételei. A gyermek akkor gyógyult, ha legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt – sorolja. Mint mondja, azért vetette fel mindezt a tanévkezdés előtt, hogy a szülők ne ősszel szembesüljenek a helyzettel, amikor kezdődik a fertőző betegségek időszaka.

– Egyre nyilvánvalóbb, hogy a járványnak abban a fázisában vagyunk, amikor nem lehet teljesen bezárkózni, aki viszont tünetet mutat, az semmiképpen ne menjen közösségbe. Főleg a gyerekeknél a nagyon enyhe tünetek is jelenthetnek ugyanis koronavírust – nyomatékosítja.

Dr. Pölöskey Péter arról is beszélt: szigorú feltételei vannak, hogy ki hány nap után mehet vissza a közösségbe Fotó: Unger Tamás

És hogy az említettek milyen következményekkel járhatnak?

A tíznapos elkülönítését töltő gyermeknek, ha iskolás, lesz bőven pótolnivalója, a szülőjének ugyan táppénz jár erre az időszakra, szabadságot is lehet kivenni, de kérdés, hogy meddig tartanak ki ezek a napok. (Sokan már tavasszal kimerítették a lehetőségeket.)

Felvetődik az is: mi lesz a krónikus légúti betegséggel küzdő gyerekekkel és szüleikkel?

A döntések a járvány további terjedésének megelőzését szolgálják, de a helyzetre megoldást kell találni, mondja Pölöskey doktor, és személyes véleményét is közli: a gyakoribb, nagyobb számú tesztelés segíthetne a túlzottnak látszó szigor enyhítésén. Az eljárásrend ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: a klinikailag gyanús betegeket indokolt tesztelni.

– Fontos lenne, hogy az iskolakezdésre az orvosok és a szülők is tisztán lássanak, és hogy minden praxisban egyformán kezeljék a helyzetet. És még egy lényeges szempont: továbbra is az idősek a veszélyeztetettebbek a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ha tehát otthon kell maradnia a gyermeknek, ne a nagyszülőkre bízzuk a felügyeletet. Inkább már most, előzetesen beszéljünk a munkahelyünkön arról, hogy mi lehet a megoldás arra az esetre, ha beteg a gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában