Száz éve peremhelyzetben

2020.09.22. 07:00

Az urbanisztikai nyári egyetem fókuszában a trianoni békediktátum

Megkezdődött az 53. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem. A négynapos szakmai rendezvény témája idén Száz éve peremhelyzetben: határ menti városok a Kárpát-medencében címet viseli és a trianoni békediktátum városaink fejlődésére gyakorolt hatásaival foglalkozik.

Gyöngyössy Péter

Bakó Béla, a nyári egyetemet szervező Vas Megyei TIT igazgatója a tegnapi megnyitón Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület által szokásosan augusztusban megrendezett nyári egyetem a járványhelyzet miatt tolódott szeptember végére. A hétfőtől csütörtökig tartó nagy múltú rendezvény helyszíne a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Körmendi utcai konferenciaterme. A tegnap délelőtti megnyitón dr. Bakó Béla, a Vas Megyei TIT igazgatója és dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

Popovicsné dr. Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója utalt rá: a békeszerződés következményeiről nehéz érzelmek nélkül beszélni. Mégis érdemes az ország kétharmadának leválasztása után kialakult helyzet gazdasági, társadalmi, közigazgatási hatásait is értékelni. Vas vármegye területének 40 százalékát vesztette el. A korábban a nyugat királynőjeként emlegetett Szombathely, az iskolavárosként ismert Kőszeg vagy az iparáról híres Szentgotthárd hirtelen határ menti, peremhelyzetű településsé vált. Elveszítette társadalmi, gazdasági kapcsolatainak jelentős részét.

Bakó Béla, a nyári egyetemet szervező Vas Megyei TIT igazgatója a
tegnapi megnyitón Fotó: Unger Tamás

Körmendi Imre, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem tanácsának elnöke nem tudott eljönni, így a megnyitóra szánt beszédét dr. Bakó Béla olvasta fel. Mint elhangzott, az elnök szerint is fontos a száz évvel ezelőtt született békediktátumra és annak következményeire való emlékezés, mert ez lehetőséget biztosít arra, hogy a múlt és a jelen megvilágítsa egymást. A kerek évforduló jó alkalom hogy egy másik nézőpontból értékeljük a békeszerződés következményeit. Jankó Ferenc javaslata volt, hogy a szabadegyetem idén foglalkozzon a száz éve határhelyzetbe került városokkal. Fontos megismerni, hogy ezek a közösségek milyen válaszokat találtak a nehézségekre, a történelmi, politikai, gazdasági változásokra. Hiszen az elmúlt évszázad bőven szolgáltatott traumákat, a II. világháborútól, a sztálini diktatúrán az 56-os forradalmon és a Vasfüggöny felépítésén át a rendszerváltásig, majd az azt követő szabad privatizáción és az eredeti tőkefelhalmozáson át a globalizáció által okozott hatásokig. A trianoni határokkal peremhelyzetbe került számos település számára évtizedekre meghatározó lett a vasfüggöny felépülése.

Körmendi Imre levelében kiemelte, hogy a nyilvánvaló negatív hatások mellett több város profitált az ország területeinek elcsatolásából, mert onnan egyetemek és más fontos intézmények költöztek át. Így például a Kolozsvári Egyetem Szegedre, a Selmecbányai Akadémia Sopronba, majd Miskolcra helyezte át székhelyét.

Az 53. Savaria Urbanisztikai Szabadegyetemet Egri Balázs, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület alelnöke nyitotta meg. Beszédében utalt rá, hogy a békediktátum olyan új helyzetet teremtett, amire az ország lakossága nem készült fel. A közigazgatás, az infrastruktúra, a geopolitikai kondíciók is alapjaiban változtak meg. Határhelyzetbe kerültek olyan falvak, városok, amelyeknek lakossága korábban nem ilyen szituációban élt. Mások lettek a szomszédsági viszonyok is.

A szabadegyetem résztvevői csütörtökig mintegy 15 előadást hallgathatnak meg a témában. De lesz főépítészi fórum, tervbemutatás és filmvetítés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában