Nagy utat járt be

2020.09.05. 07:00

Feláll az ágy mellett és lépeget a kis Olivér

Rengeteget fejlődött tavalyi találkozásunk óta Katona Olivér. A most három és fél éves, izomsorvadásos betegséggel, II. típusú SMA-val küzdő kisfiú már képes felállni és lépegetni tárgyak mellett, mellesleg egy hete óvodába jár.

Tóth Kata

Tavaly novemberben látogattuk meg utoljára Olivért, nem sokkal utána akadálymentes házba költözött vissza a család. Az utóbbi bő fél év történéseiről az édesanyát, Imre Viktóriát kérdeztük. – A kezeléseknek és a tornáknak köszönhetően Olivér kikísérletezte, hogyan tud guggolni. Most már egyensúlyozik is guggolás közben úgy, hogy mindkét kezét kiteszi oldalra, ami komoly izommunkát feltételez.

Olivér kikísérletezte, hogyan tud guggolni. Most már egyensúlyozik is közben: mindkét kezét kiteszi oldalra
Fotó: Szendi Péter

Tavasszal először biciklizett a szabadban úgy, hogy ő hajtotta a járgányt. És míg korábban csak próbálkozott az állással, ám nem volt elég erő a lábaiban, mostanra eljutottunk oda, hogy ágy, szék vagy zsámoly mellett egyedül feláll. Júniusban, amikor megkapta a 9. kezelését, felállt már a szék mellett, de még nem tudta kihúzni magát.

Most már ez is megy: segédeszközök nélkül fél-egy percig megáll egyedül. Az is hatalmas eredmény, hogy amióta újra Olaszországban jártunk, és megkapta az aktív járássegítő eszközt, elkezdett lépegetni is. Hatalmas utat járt be a kezdetektől, hiszen két éve még az átfordulásban is kellett neki segíteni – meséli Oli édesanyja.

Egyik lábat a másik után – Olivér állítósínt viselve lépeget az oviban az új, Olaszországban beszerzett aktív járógép segítségével
Fotó: Szendi Péter

A koronavírus-járvány lelkileg megpróbáltatást jelentett a családnak: az SMA-sok nem fogékonyabbak a betegségre, de ha megfertőződnek, az nem tudni, milyen következményekkel jár, hiszen gyengébb a tüdejük. Végül mégis úgy döntöttek: elutaznak Olaszországba nyáron a világ legismertebb SMA-val foglalkozó intézetébe, ahol tavaly már modern segédeszközöket kapott Olivér.

Újabb változást hozott szeptember 1-je: Oli óvodás lett. Az ovi mérföldkő.

A kisfiú nagyon szereti a társaságot, és most sokat lehet gyerekek között. Reggel fülig érő szájjal kel, este alig várja, hogy reggel legyen, hogy másnap is mehessen. Kilenc órakor érkezik az Aranyhíd óvodába, és délután 3-ig marad. Gyógypedagógiai asszisztens foglalkozik vele, előtte reggel 8-tól lesz majd az úszás, 3 után a gyógytorna egy héten kétszer, sorolja Viktória. A szülők nem győzik köszönni a sok segítséget

20200904 Katona Olivér, Perenye, Szendi Péter, Vas Népe

– A családunk, az orvosok, gyógytornászok és az Együtt Olivérért Alapítvány támogatói nélkül nem tartana itt a mozgásfejlődése. Töretlenül hisszük, hogy az óvodából három év múlva úgy tudunk majd elköszönni, hogy az apukájával fogjuk Olivér kezét, és ő kisétál az épületből. Még ha szükség is lesz járássegítőre, hozhat ilyen előrelépést ez az időszak.

Ezek is érdekelhetik