Felesleges termékek

2020.09.27. 07:00

Filcek és flancok az iskolatáskából

Bár a nagy iskolaszer-beszerzéseken a legtöbb család már túl­esett, egyszer érdemes környezettudatos szemmel is átnéznünk, mi kerül az iskolatáskába vagy az otthoni íróasztal fiókjába. Mindig van lehetőség arra, hogy a megszokott termék helyett környezetbarátabbat válasszunk.

Gyöngyössy Péter

Nézzük át környezettudatos szemmel az iskolaszereket!

Fotó: Unger Tamás

Papír nélkül szinte elképzelhetetlen az életünk. A füzetek, könyvek, rajzlapok ma még nem nélkülözhetők egy iskola életéből. Magyarországon egy év alatt majdnem 90 kg papírt használunk el fejenként, amelynek a fele csomagolóanyag. Egy felső tagozatos diák tanévenként átlag 12 kilónyi könyvet és füzetet „fogyaszt”. Ha fa helyett papírhulladékból készül a papír – ezt hívjuk újrapapírnak –, akkor a fát teljesen megspóroljuk, de vízből és elektromos áramból is 61 százalékkal kevesebbre van szükség. A szén-dioxid-kibocsátás is legalább 17 százalékkal lesz kevesebb.

Nézzük át környezettudatos szemmel az iskolaszereket! Fotó: Unger Tamás

Aztán itt vannak az íróeszközök. A filcek, a lakkozott ceruzák, a műanyag faragók, füzetborítók, radírok, tolltartók, az eldobható tollak teli vegyszerekkel, nehézfémekkel. „Iskolás” szülőként is sokat tehetünk környezetünkért. Részesítsük előnyben a természetes, tartósabb anyagból készült termékeket: favonalzó, fémfaragó, fémkörző, gumiradír. Vegyünk inkább egészségkárosító anyagoktól mentes termékeket, vizes filcet, lakkozatlan ceruzát. Kerüljük a silány minőségű egyszer használatos írószereket. Feleslegesek az illatosított termékek, divatírószerek. Takarékoskodjunk a papírral! Ne dobjuk ki a félig üres füzeteket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában