Az elsőrendű vádlott tagad

2020.09.30. 20:00

Halálos munkabaleset Szombathelyen, első tárgyalási nap

Tavaly nyáron egy ember életét veszítette, amikor egy beton fedlap beleesett egy munkagödörbe. Az első tárgyalási napon kiderült, a baleset előzményeire mindenki máshogyan emlékszik.

Budai Dávid

Dr. Csik Attila bíró vezette a tárgyalást

Fotó: Unger Tamás

Tavaly nyáron egy távhővezeték hibaelhárítási munkáját végző szerelő meghalt, amikor rádőlt egy egytonnás beton fedlap. A fedlapot egy markológép kanalával támasztották ki, miután azonban a gépet kezelője elindította, a fedlap megbillent és a gödörben dolgozó munkásra esett, aki a helyszínen életét vesztette. Az ügynek két vádlottja van, az elsőrendű vádlott a munkát osztotta ki, a másodrendű vádlott a munkagépet kezelte. Velük szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád. A Szombathelyi Járásbíróságon kedden kezdődött meg az ügy tárgyalása.

Dr. Csik Attila bíró a másodrendű vádlottal kezdte a bizonyítási eljárást, aki már az idén nyáron megtartott előkészítő ülésen beismerte bűnösségét. Most azt nyilatkozta: még ebédidő előtt megállapodtak abban, hogy a gödörbe addig senki nem megy le, amíg azt nem zsaluzzák be, így nem gondolta, hogy bárki is tartózkodhat odalenn. Ebbéli meggyőződését az is erősítette, hogy a környéken sem látott senkit, hiszen mindenki az ebédidejét töltötte. Ezzel szemben a bíró arra hívta fel a figyelmét, hogy mindenki láthatta, hogyan volt megtámasztva betonlap, mégis: a gödörben aznap órák óta dolgoztak a távhő szerelői, ráadásul korábbi vallomásokból az derül ki, hogy nem volt szó zsaluzásról. Az érkező teherautó is mindössze a törmelék elszállítása miatt jött, ezért is döntött úgy a vádlott, hogy átáll a markolóval – és amikor ezt megkísérelte, megtörtént a tragédia. A vádlott most a tárgyaláson azt hangsúlyozta, a történtek miatt sokkos állapotba került, ezért nem pontosan emlékszik rá, hogyan követték egymást az események.

Dr. Csik Attila bíró vezette a tárgyalást Fotó: Unger Tamás

A bizonyítási eljárás az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódott: nem ismerte el bűnösségét. Hangsúlyozta: az ő hatásköre kizárólag a csővezetékkel történő munkálatokra terjed ki, a földmunka egy alvállalkozó feladata, ő annak minőségéért nem felel. Bár ő az, aki meghatározza, hogy hol kell ásni, de hogy mindez hogyan történik, már nem az ő dolga. Mivel őt és embereit nem figyelmeztették, hogy a munkagödör veszélyes lenne, ezért mertek benne dolgozni. Úgy emlékszik továbbá, hogy a gödör kidúcolása vagy zsaluzása nem került szóba, mivel ez amúgy is akadályozta volna a munkát.

Ezzel szemben a földmunkákra leszerződött vállalkozás tanúként beidézett vezetője határozottan azt állította: szó volt a gödör dúcolásáról, ezt mindenki hallhatta, ahogyan azt is, hogy a tragédiát megelőző percekben a mélyben dolgozó munkásokat ő maga parancsolta ki a gödörből. Az elsőrendű vádlott minderre nem emlékezett. Nem tudtak megegyezni abban sem, hogy az adott munkánál kinek meddig terjedt a felelőssége, így a szembesítés nem járt eredménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában