Új létesítmény

2020.09.28. 07:00

Kemencét avattak az alsóújlaki állatparkban

A Hegyháti Tájoló programjai között színes kínálattal szerepelt az alsóújlaki Őshonos Állatpark. Felavatták a Varga Károly és családja által fenntartott természetvédelmi major újabb létesítményét.

Gyöngyössy Péter

Merkli Ferenc plébános áldotta meg a kemencét Fotó: SzP

Fotó: © Szendi Péter

Varga Károly 2000-től kezdte kiépíteni szülőfalujában azt az őshonos állatok tartásán alapuló ökogazdaságot, mely ma már fontos eleme a Vasi-Hegyhát turisztikai kínálatának. A 80 hektáros mozaikos szerkezetű birtok legelőin jelenleg 25 bivaly, 15 szürke marha él. De vannak itt pónilovak, szamarak, mangalicák, kecskék, racka és cigája juhok, gyöngytyúkok, rézpulykák, erdélyi kopasz nyakú tyúkok. Szombaton is volt lovas kocsis túra a legelőkön, de meg is lehetett kóstolni az ökogazdaságban tartott állatok húsából készült ételeket. Mangalicaszalonnát, többféle kolbászt, a bivalypörköltet, na és az új kemencében sült csülköt.

Merkli Ferenc plébános áldotta meg a kemencét Fotó: Szendi Péter

Az állatpark legújabb létesítményét V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő avatta fel. Varga Károly és családja saját erőből hozta létre azt az épületet, amely magába foglal egy míves kemencét is. A képviselő kiemelte: figyelemre méltó az a modell, ahol az extenzív mezőgazdaság és a lokálpatrióta szemlélet mellett fontos a turizmus bekapcsolása is. Az avatón beszédet mondott Németh Tibor, Alsóújlak polgármestere. A létesítményt Merkli Ferenc plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában