Koronavírus-tesztelés zajlott a Szombathelyi Mentőállomás udvarán

Koronavírus-mintavétel zajlott pénteken a Szombathelyi Mentőállomás udvarán. A Kertész utca felőli hátsó bejáratnál zeneiskolai tanárokkal és kanizsais diákokkal is találkoztunk. Időpontra érkeztek, mindannyian kapcsolatba kerülhettek koronavírussal fertőzött személlyel, a kontaktkutatás során merült fel az érintettségük.

Tóth Kata

Tesztelésre várva a Szombathelyi Mentőállomás hátsó bejáratánál Fotó: Horváth Balázs

A napokban több vasi iskolában, köztük a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban és a Bartók Béla Zeneiskolában is megjelent a koronavírus. A KDG-ben másfél osztály, néhány tanár, a zeneiskolában majdnem hetven pedagógus került hatósági házi karanténba.

Mint megtudtuk, a népegészségügyi hatóság értesítette ki és hívta időre a tesztalanyokat a mentőállomáshoz. Az utcán várakoztak, amíg rájuk került a sor. A néhány perces mintavételre maszkban érkeztek, utána maszkban távoztak, és kizárólag a mintavétel idejére hagyhatták el az otthonukat. Egyiküktől megtudtuk: csütörtökön hívták telefonon, időpontot kapott, a helyszínen látta, hogy névsor szerint, egyesével mehetnek be. Az eredményt hétfőre várja. Nehezen viseli a bezártságot, zenetanárként nem könnyű, ha nem tudnak találkozni a gyerekekkel, mondta a tanárnő. Tudomása szerint szeptember 16-ig maradnak karanténban, az eredménytől függetlenül át kell állniuk digitális oktatásra.

Tíz méterre tőle gim­nazisták ácsorogtak a kerítés mellett, ketten már a mintavétel után, a többiek a tesztelésre várva. A 12. osztályos fiúk számítottak arra, hogy karanténba kerülnek, miután évfolyamtársuk, akivel együtt járnak testnevelésórára, megfertőződött. Furcsa, hogy egyáltalán nem mehetnek ki az otthonukból, és ez szerda éjfélig nem is változik, hallottuk tőlük. Attól nem tartanak, hogy az érettségi felkészülésüket hátráltatja a mostani kiesés, de nem szeretnék, hogy sokszor megismétlődjön.

Tesztelésre várva a Szombathelyi Mentőállomás hátsó bejáratánál Fotó: Horváth Balázs

Akiket megszólítottunk, elmondták: a mentők védőfelszerelésben vettek orr- és garatmintát, amelyet azután laboratóriumba szállítanak. Köcse Tamás vezető mentőtiszt pedig arról tájékoztatott: jelenleg az Országos Mentő­szolgálat több mint nyolcvan egysége végez mintavételezést, a péntekihez hasonlót azonban csak meghatározott esetekben. A mintavételre várók értesítést kapnak, hogy egy adott pontra menjenek el, illetve az otthonukban vagy a karanténhelyükön keresik fel őket mintavételre.

Hozzátette: a Covid-fertőzött betegek ellátásával kapcsolatos terhelésük nem nőtt érzékelhetően, viszont a megrendelt járvány­ügyi mintavételek száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Ami az elmúlt napokban országos szinten megduplázódott, ennek ellenére igyekeznek mindenkihez 24-48 órán belül megérkezni, aki tüneteket mutat vagy bizonyíthatóan szoros kontaktusba került egy fertőzöttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában