Lehetőség legyen, ne probléma!

2020.09.27. 07:00

Műhelybeszélgetés határon átnyúló programokról Szentgotthárdon

Műhelybeszélgetést tartottak múlt csütörtökön azok a szervezetek, amelyek egy határon átnyúló kezdeményezés keretében működnek együtt. A középpontban az idős korosztály problémái és lehetőségei álltak. Bár a beszélgetés a vírushelyzetből adódóan nem lehetett teljes, sok hasznos gondolat került felszínre.

Tersztyánszky Krisztina

Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója a gotthárdi tévé kamerája előtt

Fotó: Unger Tamás

A Motivage kezdeményezés három szentgotthárdi és két lendvai együttműködő partnerrel márciusban indult útjára. Elsődleges célkitűzése egy határon átívelő, idősbarát régió kialakítása, melynek a rászorulókon való gondoskodástól kezdve az egészségmegőrzésen, a nyugdíjasok aktivizálásán, képzésén egészen a gazdasági részvételig számos szegmense van. A vírusveszély különösen nehéz helyzetbe hozta a műhelymunka szervezőit, hiszen a párbeszédbe éppen azt a korosztályt kellett volna bevonniuk, akik a leginkább veszélyeztetettek, ráadásul a határ két oldaláról. Azt a megoldást választották, hogy egy időben, ugyanolyan tematikával tartják meg a két workshopot, a tapasztalatokat pedig utólag összegzik.

Szentgotthárdon a Gotthard Hotelben tartott helyzetértékelő workshopra a partnereken kívül az önkormányzati és civil szektor számos képviselője is eljött. Itt voltak továbbá azok a szakemberek, akik az idősügy helyzetének felmérését végzik el a szentgotthárdi járásban.

Elsőként a vezető partner, a Muraba ETT képviseletében Papp Bálint köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta egyebek között, hogy szerencsés helyzetben vannak, mert Szentgotthárdon erős a civil szektor, ráadásul sok klub és egyesület működik az idős lakosság körében. Hozzátette: számítanak az együttműködésükre. Mindjárt be is jelenthette, hogy már a közeli napokban elindulnak a nyugdíjas szabadegyetem előadásai, a sajátos helyzethez alkalmazkodva egyelőre csak televízión és interneten keresztül.

A referátumok sora az el­öregedő társadalom elemzésével kezdődött Ferencz Gábor fiatal szakember részéről. Beszédes számok hangzottak el: Magyarországon 23 százalék feletti a hatvan éven túl járók aránya, a szentgotthárdi járásban ez a szám a 25-öt is meghaladja. Ráadásul egyre többen élnek egyedül. A korosztály „ellátása” nem az egyetlen, és talán nem is a legfőbb megoldandó feladat. Egyre nagyobb hangsúly kerül az aktív idősödésre, a fizikai, mentális és szociális jólét megtartására. Ha a társadalom gondoskodik támogató környezetről és biztonságérzetről, az idős korosztály megőrizheti önállóságát, társas kapcsolatait, méltóságát. Már itt megfogalmazódott az a gondolat, amelyhez később többen csatlakoztak: ne problémát, fel­adatot jelentsen az időskérdés, hanem kihívást és lehetőséget.

Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója a gotthárdi tévé kamerája előtt
Fotó: Unger Tamás

Az együttműködő partnerek bemutatkozása következett ezután. Varró Viktor a Muraba Európai Területi Társulásról beszélt, kiemelve, hogy a jelen programmal az idősek foglalkoztatásán, önálló életvitelének és társadalmi részvételének segítésével kívánnak foglalkozni. A rendelőintézet Szentgotthárd, azon belül a rengeteg egészségmegőrző programot szervező Egészségfejlesztési Iroda tevékenységét mutatta be, Ropos-Csató Melinda pedig a Városi Gondozási Központ által végzett szociális feladatokról és határon túli szakmai kapcsolatokról beszélt. Fábián Béláné intézményvezető beszédes adatokkal mutatta be a 2006-ban indított jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működését, amely több mint ötven idős, beteg, fogyatékkal élő ember számára teszi lehetővé, hogy a nap huszonnégy órájában biztonságban érezhesse magát otthonában. Ennek azért van jelentősége, mivel a Motivage programban újra cserélhetők az elöregedett jelzőkészülékek, a lendvai idősek otthonában pedig a szentgotthárdi intézmény mentorálásával fogják bevezetni ezt az új szolgáltatást.

A kerekasztal-beszélgetésre, valószínűleg a vírusveszély miatt, viszonylag kevesen jöttek el, ennek ellenére élénk eszmecsere alakult ki. A fiatalok faggatták az időseket, ők pedig kimondták, miben szeretnének változást. Szabó Elekné szóvá tette: hiába a sok civil szervezet, ha nincs egy állandó helyiségük, ahol énekkari próbára, táncra, kézműves-foglalkozásra zsúfoltság nélkül össze tudnának jönni. Szepesiné Fuisz Erika nehezményezte, hogy az „elöregedő társadalom” kifejezést pejoratív értelemben használjuk, holott az idősek aktivitása nagyon is sokat számít a társadalomban. Az idősek elmondták: nyitottak a tapasztalataik, tudásuk átadására, de nemigen tudják, hol lehetne elkezdeni. A kapcsolatok egy­előre csak az ismeretségi körön belül maradnak. Be lehetne vonni a nyugdíjasokat a diákok korrepetálásába, cserébe ők szívesen fogadnának informatikai oktatást. Bekapcsolódhatnának a rendszerbe az oktatási intézmények és az ifjúsági tanács,

Ugyanebben az időben Lendván, a Bánffy Központban a szentgotthárdi rendezvény tükörképeként ugyanígy megrendezték a műhelybeszélgetést Mateja Kucannak, a Muraba ETT projektmenedzserének vezetésével. A II. számú kétnyelvű általános iskola és az idősek otthona képviselője is elmondta, mivel tudnának hozzájárulni, illetve mit várnak az együttműködéstől. Olyan ötletek hangzottak el például, hogy a nyugdíjasok jobban belefolyhatnának a diákok életébe. A technikafoglalkozáson egy-egy idős mester mutathatná be a szakma fortélyait, de lehetne szó ismeretátadásról a gasztronómia, a varrás vagy akár az éneklés területén is. A lendvai idősek otthona igazgatója elmondta: nagy reményeket fűznek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó hálózat felállításához. Így nyugodtabban tudnak otthonukban maradni a magányos idősek, s a családtagoknak sem kell aggódniuk egyedül élő hozzátartozójukért, hiszen az egészségi állapotukat folyamatosan figyelemmel kísérik a diszpécserközpontból.

Az együttműködés további közös állomása szeptember végén lenne esedékes. Sajnos ha a vírushelyzet nem javul, ezt valószínűleg későbbre kell halasztani, a helyzetfelmérés azonban kérdőívek kiküldésével, szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában