Új eljárás

2020.09.25. 14:00

Nyertek: nem lőttek a kőszegi lőtérnek!

A másodfokú eljárás megsemmisítette a lőtér működési engedélyét felfüggesztő határozatot, újra kell indítani a vizsgálatot. A lőtéren azóta minden lehetséges biztonsági óvintézkedést megtettek, állnak elébe az új eljárásnak.

Budai Dávid

Jónás Zsigmond a lőtéren. A „pult” is a biztonságért van

Fotó: Unger Tamás

Még júliusban írtunk a Vas Megyei IPA (nemzetközi rend­őrszövetség) lőtér ügyéről, ahonnan június végén állítólag kijutott egy golyó, és egy több száz méterre lévő ház teraszajtajának csapódott.

Jónás Zsigmond a lőtéren. A „pult” is a biztonságért van Fotó: Unger Tamás

Akkor dr. Jónás Zsigmond egykori kőszegi rendőrkapitány, az egyesület elnöke úgy nyilatkozott, bár szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy tőlük jutott ki a golyó, mindent megtesznek azért, hogy hasonló soha többé ne fordulhasson elő. Akkor azt jósolta, talán már augusztusban újraindulhat az élet a lőtéren. Nem így lett. Az első fokon eljáró hatóság ugyanis nemcsak a vizsgálat idejére függesztette fel a lövészetet, de időközben a lőtér engedélyét is visszavonta. És itt most tegyünk egy kis kitérőt: normál esetben a Kőszegi Rendőrkapitányság lenne az ügyben az illetékes, de dr. Jónás Zsigmond azt kérelmezte, hogy ne a kőszegi rendőrök felügyeljék a lőteret.

– Annak idején, még rend­őrkapitányként az itt dolgozó embereket én vettem fel, és nem akartam, hogy bárki kellemetlen helyzetbe kerüljön emiatt, hiszen az is baj, ha a lőtér szempontjából kedvező és az is, ha kedvezőtlen ítéletet hoznak egy ügyben, így aztán a szombathelyi rendőrség lett a felügyeleti szerv.

Amikor megkapták az engedély visszavonásáról szóló határozatot – amely egyébként nem volt jogerős –, azt természetesen megfellebbezték, ám ezt első fokon elutasították, így került az ügy másodfokra, a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, ahol viszont megsemmisítették a határozatot, és új eljárás lefolytatására kötelezték a szombathelyi kapitányságot. Vagyis most éppen ott tartunk, amikor megérkezett a bejelentés az elszabadult lövedékről, azaz nem egészen, hiszen azóta eltelt 2,5 hónap, és az egyesület tagjai minden szabadidejüket és nagyon sok pénzüket is annak szentelték, hogy a lőtér még az eddiginél is biztonságosabb legyen. Úgy vélik, most már nem lehet gond egy újabb vizsgálatnál, mindenesetre amíg az újabb eljárás be nem fejeződik, nem lehet lőni a lőtéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában