Eljárások folynak

2020.09.12. 20:00

Hetente vizsgálódnak – Sok a kifogás a Herényiek Háza tevékenysége ellen

Hatósághoz tett bejelentések alapján eljárások folynak a Herényiek Háza tevékenységét kifogásolva, egy héten belül a harmadik ellenőrzésen vannak túl. Nemcsak a parkolás gond, hanem a zaj- és fényhatások is.

Vas Népe

Simon Ádám és Szekér Tamás a fel- és bejelentésekkel szemben tehetetlen Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Foto: CSG

A Herényi Kulturális és Sportegyesület munkatársai elmondták: a különböző hatóságoknál tett bejelentések megkérdőjelezik a Herényiek Háza jogszerű működését, hetente folyik vizsgálat az egyesület ellen. A rendőrségnél csendháborítás miatt jelentették fel őket, az önkormányzati osztályokon a biztonsági kamerák miatt (amiket egyébként az adatvédelmi szabályoknak megfelelően működtetnek), valamint a hang- és fényhatások miatt. Még azt is megvizsgálták, hogy a Herényiek Háza külső megvilágítása mennyire zavarja a szomszédokat, megállapították, hogy a tűréshatáron belül van.

A zűrökről megkérdeztük Szekér Tamást, az egyesület elnökét, aki az 1994-es alakulás óta aktív részese a helyi kulturális életnek (nemrég kapott Vas Megye Közgyű­lése Elnökének Emlékérme kitüntetést a negyed évszázados munkájáért).

Simon Ádám és Szekér Tamás a fel- és bejelentésekkel szemben tehetetlen Fotó: Cseh Gábor

– Huszonhat évig békében és egyetértésben éltünk a szomszédsággal, mindig kompromisszumkészek voltunk. Nagyon el vagyunk keseredve, mert a fel- és bejelentésekkel szemben tehetetlenek vagyunk, nem értjük, miért nincs párbeszéd. Kiterjesztett közművelődési tevékenységet végzünk, senkinek nem lenne jó, ha bezárnák a házat. A heti piac egy innováció a közösségnek. Parkolni valahol kell, a zajhatásokat minimálisra csökkentettük.

A hatóságok nem találnak semmit, de a vizsgálatokra megy el az időnk, energiánk.

Simon Ádám kulturális programszervező, kommunikációs munkatárs hozzáfűzte, hogy a „herényi példát” szerte az országban jó gyakorlatként emlegetik a Nemzeti Művelődési Intézet képzésein. A munkájukat most már akadályozza az, hogy hetente folyik vizsgálat ellenük, miközben a céljuk az, hogy tárgyalóasztalnál kössenek megállapodásokat. A Béke tér nem tartozik a Herényiek Házához, a hozzájuk érkezőket kívánják védeni azzal, hogy közreműködnek a parkolási gondok enyhítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában