Mesélő házak

2020.09.26. 07:00

Tragédia a kőszegi erdőben

Kőszeg város képviselő-testülete 1925 júliusában különleges helyen, Kőszegfalva határában, az Alsó-­erdőben tartotta közgyűlését.

Feiszt György

Az erdei mementó a gyilkos indulatokra emlékeztet

Fotó: Feiszt György

A rendkívüli eseményre ­Auguszt Imre emlékkövének leleplezése alkalmából került sor. A festői környezeteben felállított emlékoszlop felirata szerint: „E helyen lett hivatásának áldozata Auguszt Imre, Kőszeg városi képviselő és erdei bizottsági tag 1914. július hó 27-én.”

A szarajevói merénylet virtuális sokkjának hullámai még el sem csitultak, amikor Kőszeg közvéleményét egy egymásból következő gyilkosság és öngyilkosság horrorisztikus története borzolta. A tragikus napon a város erdejében Hárs István erdőmester, Javits Imre számvevő és Auguszt Imre képviselő a Nemescsó község megrendelésére kivágott fatermékének átvételét ellenőrizték, amikor lövés dördült, és Auguszt Imre egy jajkiáltással elterült. A többiek, amikor látták, hogy Kéry József erdőőr kb. 15 lépésről újra feléjük céloz, földre vetették magukat. Kéry ekkor gyors iramban a város irányába elfutott.

A helyszínre érkező Treiber Antal fakereskedő borzadva látta, hogy Auguszt Imre, a polgármester öccse, élettelenül fekszik. Hárs erdőmesterrel a rendőrségre hajtva megtudták, hogy megvan a tettes.

A magát vadászfegyverrel szíven lőtt Kéry József a városi téglagyár közelében holtan fekszik. A nyomozás kiderítette, hogy az örökösen elégedetlen, feljebbvalóival szembehelyezkedő Kéry főnökére és az erdei bizottságra gyakran tett fenyegető kijelentéseket. Szörnyű tettének közvetlen előzményeként a Günser Anzeiger helyi lapban vélt ellenségeit rágalmazó „nyílttéri” levelet tett közzé. Az ellene indult fegyelmi eljárásban az alispán pénzbírságra ítélte és bocsánatkérésre kötelezte. Ezt azonban az erdőmester minden rábeszélésre sem volt hajlandó megtenni. Mindig makacs természetéből fakadhatott a saját vesztét is okozó szörnyű elhatározás. Erdei munkások elmondták, hogy a lövés után izgatottan menekülő Kéry azt kiabálta: „Két embert lelőttem, de még egy harmadik is sorra kerül.” Ebből arra következtettek, hogy a polgármestert is kiszemelte áldozatának.

Az erdei mementó a gyilkos indulatokra emlékeztet Fotó: Feiszt György

Auguszt Imre holttestét Király utcai lakásáról – a zuhogó eső dacára – a város polgárai nagy számban és hátramaradt neje, négy gyermeke, valamint polgármester bátyja iránt érzett nagy gyásszal kísérték végső nyughelyére. Elhantolása után öngyilkossá lett gyilkosát temették, aki feleségét s három gyermekét hagyta hátra. A gyilkosság helyét jelölő erdei mementón napjainkban egy naiv csodaszarvaskép látható. A lakás, ahonnan ­Auguszt Imre holttestét utolsó útjára kísérték, a Rákóczi utca 62.-ben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában