Fenntartják és biztosítják az anyagi, technikai feltételeit

2020.10.02. 12:21

A cégek, az egyetem és a város is kiáll a szombathelyi gépészmérnökképzés mellett

Közös nyilatkozatot adott ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a régió 13 nagyvállalata, amelyben megerősítették szándékukat a szombathelyi gépészmérnökképzés hosszú távú fenntartására.

Vas Népe

A jövő gépészmérnökei az egyetemi aulában Fotó: Nagy Jácint

Az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet tájékoztatása szerint a képzésben érintett nagyvállalatok, az önkormányzat és az egyetem közel egy hónapos egyeztetést követően ismét deklarálták, hogy kiállnak a szombathelyi gépészmérnökképzés mellett. Az vállalatok és a város döntöttek arról, hogy biztosítják az anyagi és technikai feltételeit közép és hosszú távon.

A partnervállalatok biztosították az egyetem és a város felsővezetését, hogy a szükséges anyagi és szakmai hozzájárulást továbbra is rendelkezésre bocsátják, a vállalati büdzséket ennek megfelelően tervezik meg. A vállalatvezetők azt is megerősítették, hogy a cégek hosszú távon évente 57 duális hallgatót fogadnak. Az önkormányzat a következő 4 évben szintén továbbra is támogatja a képzés fenntartását, felsőfokú műszaki oktatás stabilitásának megőrzését.

A résztvevők vállalásaikat szerződésben is rögzíteni fogják, amelyet hamarosan sajtónyilvános eseményen írnak alá.

A ma kiadott közös nyilatkozat aláírói között szerepel Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki úgy kommentálta a jelenlegi helyzetet, hogy Szombathely gazdaságának fejlődése, így a város jövője is nagymértékben függ a gépészmérnökképzéstől, hiszen ha nincs elég szakember, akkor a vállalatok fejlődése megakad. Hangsúlyozta: az elmúlt évtized legfontosabb eredménye – az M86-os út mellett – a szombathelyi gépészmérnökképzés elindítása volt, illetve a szombathelyi felsőoktatás megújítása az ELTE égisze alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában