Több száz régi magyar játékfilmből, meséből válogathatnak a kistelepülések

2020.10.29. 07:00

A KönyvtárMozi közösséget is épít Vas megyében

Huszonhárom vasi községben működik már KönyvtárMozi, amit a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez csatlakozó települések ingyenesen kapnak.

Merklin Tímea

A góri csapat egy része: Hajas Martina, Hajas Evelin, Pup Dorina, Németh Izabella és Boros Ferenc

Fotó: VN-archív

A KönyvtárMozi program lehetővé teszi, hogy a mozival nem rendelkező, 5500-nál kevesebb lakost számláló településeken is átélhessék a mozizás élményét. A Vas megyei vetítéseket, a kísérő programokat a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa, a KönyvtárMozi megyei felelőse koordinálja: az idei évtől Boros Ferenc, aki elmondta: a vetítések mellett cél a közösségépítés is. A falvak az oktatást, a nevelést és a szórakoztatást segítő több száz régi magyar játékfilmből, ismeretterjesztő és dokumentumfilmből, meséből és sorozatból válogathatnak.

A góri csapat egy része: Hajas Martina, Hajas Evelin, Pup Dorina, Németh Izabella és Boros Ferenc Fotó: VN-archív

Ahány település, annyiféle kísérő program várja a filmszeretőket. Górban Boros Ferenc vezetésével már négy éve tartanak filmtörténeti korszakokat bemutató sorozatot. Ez összekovácsolta és a nyári szünidőben alkotásra ösztönözte a góri fiatalokat, két filmes ötletük is megvalósult. Górban Németh László polgármester és Nagy Tímea könyvtáros működtetik a vetítéseket közösségi programként. De jó példa Vasszécseny is, ahol Ponyhardt Ákos könyvtáros a népszerű magyar filmek vetítése mellett az Ízőrzők tévésorozatból is válogat, utána a főzésről beszélgetnek, recepteket cserélnek. Andrásfán Bóbics Eleonóra vezetésével a filmnézéshez egy kis teát, süteményt is hoznak. Nemescsóban Groznerné Schlögl Anett, Uraiújfaluban Gáncs Jánosné, Jákon Pados Katalin az óvodásokat és iskolásokat célozza meg a vetítésekkel. Utána foglalkozásokon dolgozzák fel az élményeket.

A BDK-ban az idén készült egy új tematikus ajánló a KönyvtárMozihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában