Próbaüzem a biztonságos utazásért: ingyenes és önkéntes minden utas számára

2020.10.28. 07:00

Covid-gyorsteszt a bécsi reptéren

A tesztelés egyelőre próbaüzemben zajlik, kizárólag az osztrák székhelyű Austrian Airlines Bécs–Berlin járatán ad lehetőséget az elvégzésére a repülőtér. A gyorsteszt ingyenes és önkéntes. Aki pozitív tesztet produkál, nem repülhet.

Polgár Patrícia

kezdeti szakasz november 8-áig tart, az állam is támogatja a projektet

Fotó: Shutterstock

Számos, ingyenes tesztelést kínáló német repülőtér példáját követve az Austrian Airlines a múlt hét végén központjával, a bécsi repülőtérrel együttműködve elindította a Covid–19-gyorstesztek elvégeztetésére vonatkozó próbaprogramját – írja a kifejezetten a repülésre és az azzal kapcsolatos tematikára specializálódott portál, a Simple Flying. Az osztrák légitársaság OS229-es járatával Bécsből Berlinbe induló utasok kapnak lehetőséget az Austrian Airlines és a Bécsi Repülőtér összefogásában arra, hogy részt vegyenek a Covid–19-tesztpróbán.

A kezdeti szakasz november 8-áig tart. A próba tesztközpontja a bécsi repülőtér hármas termináljában kapott helyet. A kínált tesztek ingyenesek és önkéntesek minden utas számára.

A teszt nem más, mint egy gyors Covid–19-antigénteszt: a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki. A teszt a PCR-hez képest alacsonyabb érzékenységű, de annál gyorsabb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének kimutatására a betegség korai szakaszában. Ugyanis a tesztalanyok az eredményt 10–15 percen belül megkapják – igény szerint személyesen vagy SMS-ben. Aki a teszt mellett dönt, csak akkor tudja aktiválni a beszállókártyáját, ha annak eredménye negatív lesz, pozitív eredmény esetén az utast nem engedik repülni. Róla a továbbiakban a bécsi repülőtér orvosi szolgálata gondoskodik: még a helyszínen kivizsgálják egészségi állapotát. További könnyebbség, hogy ezt követően teljesen ingyen foglalhatja át vagy törölheti utazását.

kezdeti szakasz november 8-áig tart, az állam is támogatja a projektet
Fotó: Shutterstock

Jens Ritter, az Austrian Airlines ügyvezető igazgatója kifejtette a projekt célját: – A repülőgép már most is a legbiztonságosabb közlekedési eszköznek számít a tömegközlekedési ágazatban. Ennek ellenére egy lépéssel tovább akarunk menni, és még biztonságosabbá tesszük a légi utazást – jelentette ki, majd a bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban elmondta: meg kell szüntetni azokat a korlátokat, amelyeket a koronavírus-járvány szült az elmúlt hónapokban. Jövőbeli célként az utazási korlátozások megfelelő lazítását határozta meg.

– Először azonban arra törekszünk, hogy bemutassuk, hogyan működhet egy célzott tesztelő program – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az Austrian Airlines azt tervezi, hogy kiterjeszti a tesztelési rendszert, ha a próbaüzem sikeresnek bizonyul. Ausztria kormánya is jelentős támogatást adott a projektnek. Az állam repülési titkára, Magnus Brunner elmondta, hogy ez a kísérleti projekt „lépés egy (új) normalitás felé annak érdekében, hogy társadalmi életünknek és gazdaságunknak megfelelő lendületet adjunk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában