Több mázsára van szükség a sikeres erdősítésekhez

2020.10.28. 14:00

Csermakkból jó a termés az idén – Megnéztük, hogyan zajlik a vasvári erdészetnél a makkátvétel

Október az erdészeteknél a tölgymakk felvásárlásának időszaka. A sikeres erdősítések alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű tölgycsemete álljon rendelkezésre. Ehhez minden évben több mázsa makkra van szükség. Szerencsére még vannak az erdei munkát szerető, szorgos emberek, akik évről évre összegyűjtik a szükséges mennyiségű makkot. Megnéztük, hogyan zajlik a vasvári erdészetnél a makk­átvétel.

Gyöngyössy Péter

pótRobán Szabolcs makkgyűjtő és Galambos István mázsálja a csermakkot

Fotó: Unger Tamás

– Még lesz több forduló – mondja Robán Szabolcs, miközben a harmadik zsákot is rárakja a mérlegre. Az első mázsálás 155 kilót mutat. A vasvári fiatalember most öt mázsa csermakkot hozott. Egy szezonban 20 mázsát is összeszed a testvéreivel. – Ötéves korom óta gyűjtöm a makkot – meséli Szabolcs –, lassan 25 éve minden évben ez az októberi program. Egy ötvenkilós zsák négy óra alatt telik meg.

Gyári munkásként dolgozik. Szabadidejében, hétvégente jár ki az erdőbe. Ehhez írásos engedélye van. A makk­gyűjtés keresetkiegészítés. Az erdészek megbíznak benne. Most is jó minőséget hozott.

Robán Szabolcs makkgyűjtő és Galambos István mázsálja a csermakkot
Fotó: Unger Tamás

Galambos István, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának erdőművelési műszaki vezetője mintát vesz a frissen kiborított csermakkból. Beletúr, találomra tíz makkot kimarkol belőle. Félbevágja őket. A metszeten jól látszik, hogy egészséges-e a hozott áru. A tíz makkból kilenc jó. Nem látszik rajta sem gomba, sem rágás. A termésfúró ormányosbogár kártétele csak így mutatható ki biztosan. Kívülről szinte teljesen épnek látszó makk is lehet belül teljesen szétrágott. A korábban átvett makkhalom mellett fehér, mozgékony, kövér bogárlárvák levegőznek, jelezve, hogy a károsítást nem lehet teljesen kiszűrni.

– Szabolcs „öreg motoros”, mindig jó minőségű makkot hoz, de volt már olyan újsütetű szedő, hogy a végén bocsánatot kért az ócska makkért –meséli Galambos István. – Az idén vékony évünk van. A cser és a vörös tölgy jól termett, de kocsányos tölgyből ebben az esztendőben nem tudunk vetni a rumi csemetekertben. Az egész országban hiány van belőle. Az ormányos bogarak az idén jól éltek. A makk nagy része a lárváknak köszönhetően még azelőtt lepottyant, hogy megérett volna. Nehezen indult a makkátvétel. Árat is kellett emelni. Most a cser makkját 240, a kocsányos tölgyét 300, a kocsánytalan tölgyét 350 forintért vesszük át kilónként. A vörös tölgynek maradt a régi ára, az 240 forint. Az árat befolyásolja az erdőtelepítési kedv is. Az uniós támogatás miatt egyre csábítóbb ez a tevékenység. Nyírségi és kecskeméti gazdák is érdeklődtek nálunk, 400 forintot is megadtak volna a kocsányostölgy-makkért. De hiába. Az idén nem lesz – hangsúlyozza Galambos István. – A Vasvári Erdészeti Igazgatóság területén származásazonos magtermő állományok biztosítják a megfelelő szaporítóanyagot. A sárvári és a szombathelyi igazgatóságnak is gyűjtjük a makkot. Meg kell becsülni a gyűjtőket – mondja a műszaki vezető.

Vasvár térségében öt-hét ember van, aki még bevállalja ezt a fáradságos kulimunkát. Szombathely környékén már nincsenek szedők. Az erdészet 2020-ban 50-55 mázsa makkra számít. – Volt olyan év, hogy a vasvári erdészeti igazgatóságnál 1-1,2 millió csemetére volt szükség egy teljes őszi-tavaszi erdősítési szezonban. Az volt az eddigi csúcs – halljuk Galambos Istvántól. Hozzáteszi: most ősszel és jövő év tavaszán 300-350 ezer csemetét ültetnek el az erdősítések és a pótlások során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában