madármeg­figyelő napok

2020.10.09. 07:00

Dobogós lett Magyarország – A seregély, a daru és a nyári lúd vitte a prímet

Az elmúlt hétvégén a BirdLife International 27. alkalommal rendezte meg az európai madármeg­figyelő napokat. Az elmúlt hétvégén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számos helyszínen várta a természet szerelmeseit.

Gyöngyössy Péter

A madármegfigyelés népszerű a gyerekek körében

Fotó: GYP

Az európai madárvédelmi szervezetek 1993 óta hagyományosan október első hétvégéjén rendezik meg az európai madármegfigyelő napokat. Az akció koordinátora hagyományosan a BirdLife International. Az idén 27. alkalommal megrendezett nemzetközi programon harminc BirdLife-partner ország madártani szervezete vett részt. Az elmúlt hétvégén szerte Európában több száz programon várták az érdeklődőket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szombaton 42, vasárnap 19 helyszínen kínált programokat. A járvány miatt több, hagyományosan sok embert vonzó helyszín hiányzott a kínálatból. Vas megyében az egyesület helyi csoportja Tömördön, a Madárvártán várta a madarak iránt érdeklődőket. A Fertőn, a Hanságban, a Szigetközben, a Balaton vagy a Bakony több pontján is voltak nyilvános megfigyelőhelyek. A BirdLife központ vasárnap este összesítette az adatokat.

A madármegfigyelés népszerű a gyerekek körében
Fotó: GYP

Az egyes helyszínek, megyék és országok között is volt versengés. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a Covid-járvány ellenére a tavalyinál is jóval több, 1722 helyszínen csaknem 6 millió madarat figyelt meg a 23 915 résztvevő.

Magyarországon 194 megfigyelőhelyről érkeztek adatok, 3016-an vettek részt a programokon. A helyszínek száma szerint Oroszország és Hollandia mögött Magyarország a harmadik, a résztvevők számát illetően Oroszország mögött a második helyen végzett.

Varga László kezében függőcinege Fotó: VN/Riba Krisztina

A legtöbb madarat Finnországban figyelték meg, 2 527 000-et. A második helyezett Svédországban 980 ezer madarat rögzítettek. Magyarország Hollandia mögött a negyedik lett 469 851 madárral. Európában az apácalúdból számolták meg a legtöbbet, nálunk a seregély vitte a prímet, a daru lett a második, a nyári lúd pedig a harmadik.

Varga Lászlótól, az MME helyi csoportjának alelnökétől megtudtuk, Vas megyében az idén a Tömördi Madárvártára a rossz idő ellenére 27-en látogattak ki, összesen 48 madarat gyűrűztek meg. Barátposzátából, csilpcsalpfüzikéből és vörösbegyből figyelték meg a legtöbbet. Az Abért-tavi madármegfigyelő program a járványhelyzet miatt elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában