Az önkormányzati kezdeményezés célja megtartani a fiatalokat

2020.10.28. 17:30

Film a pályaválasztáshoz Szentgotthárdon

Pályaorientációs film felvétele zajlik a város több helyszínén. A kész alkotást decemberben már láthatják a 8. osztályos diákok.

Tersztyánszky Krisztina

Kocsis Laura a pincér szakmából tart bemutatót egy szentgotthárdi hotelben. Balról Poór Ádám, a háttérben Németh Márton, jobbról Takács Barbara

Fotó: Szendi Péter

„Helyben a jövőd” elnevezéssel fut az az önkormányzati kezdeményezés, amely azt célozza, hogy minél több fiatal Szentgotthárdon kamatoztassa tudását a tanulmányai befejezése után. A program megvalósítása elsősorban Koszár András alpolgármester és Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző nevéhez fűződik. A közös erőfeszítések között szerepel a helyi vállalkozások közötti párbeszéd erősítése csakúgy, mint az általános iskolát elvégző diákok tájékoztatása a helyben elérhető tanulási és munkalehetőségekről. Ösztöndíjrendszer, tanácsadás és nyári tábor mellett az is szóba került a legutóbbi ötletbörzén, hogy a diákok minél több helyi munkáltatót meglátogassanak, mielőtt döntenének.

Kocsis Laura a pincér szakmából tart bemutatót egy szentgotthárdi hotelben. Balról Poór Ádám, a háttérben Németh Márton, jobbról Takács Barbara Fotó: Szendi Péter

Közbeszólt a vírushelyzet, a szervezők azonban nem torpantak meg. Úgy döntöttek, pályaorientációs filmet készítenek, amelyben a helyi cégek öt-öt percbe sűrítve csinálhatnak kedvet a náluk végzett tevékenységekhez. Olyan munkáltatókra esett a választás, amelyeknek már van tapasztalatuk gyakornokok foglalkoztatásában. Ha már a gyerekek a munkaállomások mellé nem állhatnak oda, a dolgozók életszerűen beszélnek munkájukról. Három ipari és három turisztikai cég szerepel a filmben, ezenkívül a szentgotthárdi gimnázium és a szakközépiskola is lehetőséget kap, hogy bemutassa a nála elérhető képzéseket. A bemutatkozó videók forgatását a múlt héten kezdték, a technikai munkálatokat a MAD Stúdió végzi. A narrációt is egy közismert helyi pedagógusra bízták, ezzel is erősítve a helyi identitást.

A decemberre elkészülő mintegy negyvenperces filmet a 8. osztályosoknak osztályfőnöki órán vetítik majd, de várhatóan online is elérhetővé teszi az önkormányzat, hogy minél több, választás előtt álló diák és az érintett szülők is megnézhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában