Mintákat ad az NMI

2020.10.08. 14:00

Háromnapos szabadegyetemet tartanak a közművelődési szakembereknek Szombathelyen

Megkezdődött tegnap a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának szabadegyeteme.

Merklin Tímea

Éles Krisztina megköszöni dr. Kondora Bálintnak a megnyitót. A szabadegyetem első két napját a megyeházán tartják, a harmadik Herényben lesz

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke mondott bevezetőt, aztán az NMI Vas Megyei Igazgatóságának munkatársai tartottak előadásokat. Stratégiájuk – amelyet egy másfél hónap alatt készített friss felmérésre és elemzésre támaszkodva alakítottak ki – bemutatására Éles Krisztina igazgató az alapszolgáltatás mentén vázolta fel a feladataikat a következő öt évre. Amint mondta, legfőbb erősségük a bizalom, ami a gyakorlatban hálózatként működteti a megyét.

Éles Krisztina megköszöni dr. Kondora Bálintnak a megnyitót. A szabadegyetem első két napját a megyeházán tartják, a harmadik Herényben lesz
Fotó: Cseh Gábor

A felmérés mind a 216 településre készült, meglévő ismereteiket aktualizálták, onnantól kezdve, hogy hol van közösségi kemence, értékbolt vagy helyitermék-­piac, hol működnek amatőr művészeti és civil közösségek, és nekik milyen célkitűzéseik vannak. Azt az irányt határozták meg, hogy a keresztény nemzeti értékeket előtérbe helyezve, a fiatalok bevonásával, az NMI által létrehozott innovációkat hogyan lehet adaptálni a vasi településeken.

Fejlesztési törekvéseket írtak össze, hogy az igazgatóság milyen mintákat, jó gyakorlatokat, műhelyeket tud mutatni a helyi közösségek működtetéséhez, hogy társadalom és potenciálisan gazdaságfejlesztő tevékenységeket indíthassanak el a helyi akaratra, helyi kultúrára, szellemi kincsekre alapozva.

A szabadegyetem holnap folytatódik, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában