A hagyományos izzókat helyettesíthetjük LED-ekkel

2020.10.17. 07:00

Így tervezzük meg otthonunk világítását!

Minél rövidebbek a nappalok, annál hamarabb nyúlunk a villanykapcsolóhoz: először csak az íróasztalnál és a konyhapultnál, később valamennyi helyiségben felkapcsoljuk a lámpákat. Ilyenkor hamar kiderül az is, honnan hiányzik még plusz fényforrás. A megfelelően megtervezett és kiépített világítási rendszer egyszerre teszi könnyebbé az életünket és javít a rossz adottságú terek megjelenésén.

Vas Népe

Manapság nagy népszerűségnek örvend az okosvilágítás

Fotó: Shutterstock

Új ház esetén már a tervezésnél, felújítás során pedig még a burkolás előtt gondoljuk végig, az egyes helyiségekben hol lesznek a bútorok, hol lehet szükség direkt világításra. Fontos, hogy figyelembe vegyük mindennapi szokásainkat is: mennyit olvasunk, melyik szobában töltünk majd huzamosabb időt, használjuk-e a teraszt sötétedés után. Mutatós például a függőlámpa az étkezőasztal fölött, hasznos a beépített világítás a gardróbban, jól jöhet plusz fényforrás a tükörnél, és lehet, hogy idővel szeretnénk majd hangulatvilágítást a hálószobába. Ha azonban nincsenek odahúzva a vezetékek a megfelelő helyekre, ha nincs kiépítve a konnektor és a kapcsoló, utólag csak nehezen és nem túl esztétikusan lehet megoldást találni.

Számoljuk ki, mekkora fényre van szükség!

A technológia folyamatos fejlődésével a kínálat is egyre nő az üzletekben. Választhatunk kifejezetten vizes helyiségekbe és kültérre tervezett darabokat, többféle elemből – mennyezeti, fali, asztali – álló lámpacsaládot, süllyeszthető vagy szekrény aljára szerelhető fényforrást. A régebben használt és megszokott hagyományos izzókat ma már szinte minden esetben helyettesíthetjük LED-ekkel, és egyre népszerűbbek a beépített modulos lámpák is. Egy egyszerű számítással meghatározhatjuk, hogy egy adott helyiségbe mekkora minimális összesített fényteljesítmény szükséges: az alapterületet szorozzuk meg 250-nel. Az így megkapott fényáram (lm) mennyisége több lámpából is összeadódhat. Ha ugyanis csak egy, túl erős fényű lámpát helyezünk el a szobában, könnyen várótermi hangulatot idézhetünk elő. Helyette ajánlatos több kisebb fényszigetet kialakítani. Figyeljünk a magasságra is, a fényforrás akkor van jó helyen, ha használatakor nem a szemünkbe világít. Beltérben meleg fehér vagy normál fehér színhőmérsékletet érdemes választani, a hideg fehér fényforrások inkább irodákban hasznosak.

Manapság nagy népszerűségnek örvend az okosvilágítás Fotó: Shutterstock

A lámpák öltöztetnek

Ajánlatos ügyelni arra is, hogy a lámpa passzoljon az enteriőrbe, egyfajta dekorációs elemként jelenjen meg. Egy jól megválasztott darabbal kijelölhetünk, elhatárolhatunk egymástól tereket, meghatározhatjuk az adott helyiség fókuszpontját, hangulatát. Törekedjünk az összhangra: ha például otthonunkban a geometrikus, szabályos formák dominálnak, célszerű szögletes vagy ovális formájú lámpaburát választani.

A világítás is lehet okos

Ma már olyan kapcsolóval, távirányítóval, applikációval működtethető rendszerek is elérhetők, amelyekkel a lámpa színét és erősségét az adott igényeink szerint változtathatjuk. Különböző technológiai megoldások léteznek arra is, hogy időzítéssel automatizáljuk otthonunk lámpáit, vagy éppen az interneten keresztül távolról felügyeljük lakásunk világítását. A modern égők, lámpatestek ugyan nem olcsók, de takarékosak. Környezetünket is védjük, és villanyszámlánkat is számottevően csökkenthetjük, ha új fényforrásokkal ajándékozzuk meg otthonunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában