Előadás

2020.10.06. 07:00

Jó gyakorlatok testközelből – Kiss Katalin szerint a családbarát foglalkoztatás az egyetlen út

Nincs más út, mint a családbarát foglalkoztatás – ezt mondta Kiss Katalin, a MAM Hungária Kft. ügyvezetője online előadásában Bükön.

Bakos Ágnes

Jagodits Zsuzsa coach Kiss Katalint kérdezte

Fotó: Ohr Tibor

Vállalati politika miatt nem személyesen, hanem Skype-­kapcsolattal vett részt a büki előadáson Kiss Katalin. A MAM Hungária Kft. ügyvezetője bevezetésként elmondta: már a koronavírus-járvány első hullámában minimalizálták a személyes kapcsolattartást, így a megbetegedés esélyét, hiszen Vas megyében 550 munkavállalóért, rajtuk keresztül családjukért felelnek – nem kockáztatják a vírushordozást. Már ez is családbarát intézkedés a vezetés részéről – de csak egy a sok közül.

Ezeket mutatta be Jagodits Zsuzsa coach kérdéseire az online előadásban. Indirekt volt az első családbarát intézkedés a MAM-nál, így fogalmazott, hiszen a cégnél nem a „klasszikus” három műszakban dolgoznak a munkavállalók, hanem állandó éjszakai műszak is van azoknak a munkavállalóknak, akik nappal például családtagjukat ápolják. Kikérték orvosok véleményét is, kiderült, hogy igazolhatóan kevésbé megterhelő az állandó éjszakai műszak, mint a munkaidő heti váltása.

Jagodits Zsuzsa coach Kiss Katalint kérdezte
Fotó: Ohr Tibor

További, a munkaidőt rugalmasan kezelő példákat sorolt, amelyeket alkalmaztak az elmúlt években. Így azt, hogy egy 6 órától 14 óráig tartó műszakot kettéosztottak: volt ugyanis munkavállaló, aki négy órában 6 és 10 óra között, egy másik pedig 10 és 14 óra között tudott dolgozni. Volt olyan könyvelő, aki három hónapos gyermeke mellett hajnali 3 órakor kezdte a négyórás műszakját – mivel a munkáját elvégezte, ez is bevált. A termelékenység kapcsán egy konkrét példát hozott a cég múltjából.

– A kétezres évek elején vettünk egy új csomagológépet, a gyárbejáráson azt mondták a kollégák, „ennyit tudtunk róla lehozni”. Kiderült, hogy a munkavállalók, akik a géppel dolgoznak, nem ismerik egymást. Azt mondtuk, üljetek le, beszélgessetek. Nyilván először személyes témák kerültek szóba, de ez meghozta a közös nyelvezetet. Ez segített aztán, hogy jobban tudjanak együtt dolgozni, drasztikusan megnőtt a termelés – vázolta Kiss Katalin. Ez volt az első tudatos lépés a családbarát munkahely kialakításában. Mint mondta, napi rutinja, hogy beszélget a munkatársaival – most, a pandémiás helyzetben online. – Egyszer valaki megkérdezte tőlem, hogy milyen vezetési stílusokat ismerek, mondtam, hogy csak ezt.

Három alapvetést sorolt: az emberszeretetet, a hitelességet és a példamutatást. Kiss Katalin szerint nincs más út, mint a családbarát foglalkoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában