kijáró

2020.10.12. 07:00

Kerékpárral a Vendvidéken – Az útvonalat több mint kéttucatnyi érdeklődő bringázta végig

Vendvidéki kerékpártúrát szervezett szombaton az Ezüst-Hegy Sportegyesület. A mintegy negyven kilométeres útvonalat több mint kéttucatnyian kerekezték végig.

Tersztyánszky Krisztina

Csoportkép a kirándulókról, a túra célja a Szlovén Rába-vidék szépségeinek bebarangolása volt Fotó: VN/Bana Ferenc

Fotó: © Cseh Gábor

Az egyesület a labdarúgás mel­lett az utóbbi időben mind több figyelmet fordít a kerékpáros turizmus fellendítésére is. Már tavaly is több biciklitúrát szerveztek, amelyek akkor a határ túlsó felére is áthaladtak. Az idei őszre egy mountain bike maratont terveztek, mely egy rövidebb, magyar oldali és egy hosszabb, szlovéniai szakaszt tartalmazó túrát is magában foglalt volna. Erről azonban most forráshiány és a koronavírus-járvány miatt le kellett mondani.

A most szombatra meghirdetett túra célja a Szlovén Rába-­vidék szépségeinek bebarangolása volt. Ahogy korábban, úgy most is Felsőszölnökön, a Szlovén Mintagazdaságnál gyülekeztek a résztvevők. A szervezők meglepetésére nemcsak a környékbeli falvakból és Szentgotthárdról, hanem még Szombathely mellől is érkeztek bringások.

Csoportkép a kirándulókról, a túra célja a Szlovén Rába-vidék szépségeinek bebarangolása volt Fotó: VN/Bana Ferenc

– Jó volt látni, hogy az emberek szívesen jönnek, örülnek a lehetőségnek – mondta Nagy Péter, a túra szervezője. Mintegy harmincan indultak útnak, a tizenévestől a hetvenen túl járó kirándulóig. Kulcsár Gábor személyében a csoporttal tartott egy szervizes kísérő is, arra az esetre, ha valakinek bármi problémája akadna a járművével a dimbes-dombos úton. Szerencsére az időjárás is a túrázók kedvére alakult. Végigkerekeztek Apátistvánfalván, Orfalun, Kétvölgyön, Farkasfán, és a Hársas-tó érintésével tértek vissza Felsőszölnökre. A negyven kilométer letekerése közben két helyen tartott a csapat rövid pihenőt. Először a kétvölgyi kilátónál álltak meg, hogy gyönyörködjenek a kilátásban, és felfrissüljenek a meglehetősen megerőltető útszakasz után. Második alkalommal pedig a Hársas-tónál pihentek meg, ahol a kedvükért még a lángossütő is kinyitott, és forralt bor mellett beszélgethettek a túrázók. Ahogy a kiindulása, úgy a túra végpontja is a mintagazdaság volt, ahol lehetőségük nyílt a kirándulóknak egy közös étkezésre is.

– A jelentkezésnél ügyeltünk arra, hogy túl nagy létszámú ne legyen a csoport, ki­épített kerékpárút ugyanis nincs a régióban, és azok az útvonalak, ahol ki van táblázva a kerékpáros sáv, elég forgalmasak – magyarázta Nagy Péter, aki a sportegyesületen belül a kerékpározásért felelős. – Szeretnénk a jövőben erősíteni a kerékpáros sportot és több kisebb túrát szervezni, hogy minél többen megismerjék a Szlovén Rába-vidéket. Egyelőre ahol nyitva van a határátkelő, ott sem léphetnek át nagyobb csoportok, csak egyéni túrázók. Mihelyst lehetőség lesz rá, a túrák a határ túloldalán lévő látnivalókat is érintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában