KRAFT-program

2020.10.13. 11:30

Kollégiumból tanszálló – Korszerű feltételeket teremtettek a szakmai képzéshez

Tanszállóvá alakította egyik épületét az evangélikus középiskola, megújult a tankertjük és tangazdaságuk. A KRAFT-programban megvalósult fejlesztések átadójával párhuzamosan az iskola 120+1 éves jubileumi ünnepségét is tegnap tartották.

Tóth Kata

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a tanszálló bejárásán. A képen Markovits Alízzal, az IASK fejlesztési főtanácsadójával, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatójával és Básthy Béla polgármesterrel Fotó: Ohr Tibor

Fotó: OHR Tibor

Délelőtt Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét az evangélikus templomban. A hálaadó istentisztelet után délben nyílt meg hivatalosan a Harangtorony Szálló. – Kőszeg kezdi visszanyerni régi fényét, ahhoz, hogy megvalósuljanak a beruházások, a pénzen kívül elkötelezett, együttműködő közösségek kellenek. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által megalkotott város- és vidékfejlesztési program dinamizálta a közösségeket, a város nyitott volt az újító kezdeményezésekre, és szükség volt a középiskola akarására, továbblépési szándékára is – jegyezte meg köszöntőjében dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Aztán a tankertben és a tangazdaságban tartottak bejárást. Délután Illés Péter igazgatóhelyettes ismertette a projekt részleteit. Az iskola együttműködve a keszthelyi Szent István Egyetem Georgikon Campusszal (jogelődje a Pannon Egyetem) az Emberi Erőforrások Minisztériuma 820 millió forintos támogatásából 2017 szeptemberétől ez év márciusáig valósította meg több elemből álló fejlesztését. A tanszálló a Várköri kollégium újrahasznosításával készült, másodlagosan kereskedelmi szálláshelyként működik 28 szobával. Az öthektáros tankertben megvalósult a Pannon Egyetem diszciplínáinak átvezetése (oktatás, kutatás, borászat, körte, gyógy- és fűszernövény, rezisztens szőlőfajták telepítése).

 

Lovasturisztikai projektjükben lóistálló, lójártató (fedeles lovarda) épült. A fejlesztések kapcsán Font Sándor, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke hangsúlyozta: a szakember-utánpótlást szolgálják és megmutatják: fontos a több lábon állás. A KRAFT-­program megálmodója, az FTI-iASK főigazgatója, Miszlivetz Ferenc az evangélikus közösség megtartó erejét méltatta: a jó gondolat és az ezzel járó anyagiak termékeny talajra találtak, és a KRAFT lényege, a hálózatos együttműködés is megvalósult. Jövőt teremtő szándékkal, hittel, egymás tudásához, lelkesedéséhez, készségéhez hozzáadva valósulhattak meg a beruházások – ezt már Básthy Béla polgármester mondta. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője, Varga Márta köszöntője után Mátrai Zoltán, a kőszegi középiskola igazgatótanácsának elnöke intézményük jövőképét rajzolta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában