A talaj egészsége

2020.10.18. 07:00

Komposztáljuk a lehullott faleveleket

Ez az időszak a legideálisabb arra, hogy előkészítsük a tavaszra a virágágyásokat, cserepeket. Érdemes gondoskodni a talaj egészségéről is, az egyre nagyobb mennyiségű növényi hulladékot pedig célszerű szakszerűen komposztálni.

Vas Népe

Folyamatosan gyűjtsük össze a faleveleket

Fotó: Stock

A kertben sem maradhat el az őszi nagytakarítás: miután minden növényt betakarítottunk, gereblyézzük össze és tegyük a komposztba a gazt, húzkodjuk fel és pakoljuk el a növénytámaszokat. A kerti szerszámokat élesítsük meg, a kiürült cserepeket, ládákat, kaspókat mossuk el. Utóbbi azért is fontos, mert így megszabadulhatunk azoktól a kár­tevőktől, amelyek ide rejtették petéiket, lárváikat. Az áttelelő káposztafélékről távolítsuk el a sárguló leveleket, a fokhagymát és a lóbabot pedig már most elvethetjük.

Célszerű folyamatosan gondoskodnunk a lehulló levelek feltakarításáról, mert a gyep elől a fényt veszik el, a földben pedig – csapadék hatására – gyors rothadást idézhetnek elő. Négy cövek és drótháló segítségével könnyen levéltárolót készíthetünk, ebbe gyűjtve hamar összeesik majd. A komposztálás által a kerti hulladék jó részét újrahasznosíthatjuk.

Folyamatosan gyűjtsük össze a faleveleket Fotó: Stock

Október–november a lombhullató sövények, a fák és a cserjék ültetésének az ideje is. Most metsszük meg a ribizli- és az egresbokrokat, és ez a legmegfelelőbb idő a málna- valamint a szederbokrok gondozására is, az új hajtások szétültetésére. Ezek locsolásáról a hideg hónapokban se feledkezzünk meg.

Ilyenkorra érdemes időzíteni az őszi lemosó permetezést és a fűmagok elvetését. A fagy­érzékeny cserepes növényeket a hónap végén célszerű bevinni a lakásba, a nagyobbakat pedig takarjuk be falevelekkel vagy speciális védőfóliával. A fagyok beálltáig ültessük el a tavaszi virághagymákat, lehetőleg világos helyre, laza szerkezetű és jó vízáteresztő talajba dugjuk el őket. A krókusz, a jácint, a tulipán és a nárcisz a legnépszerűbbek, de például a fürtös gyöngyike vagy a császárkorona is nagyon mutatós. Ha azt szeretnénk, hogy fokozatosan boruljon majd virágba a kertünk, balkonunk, érdemes körülbelül 10 napos, 2 hetes időközökkel elültetni a virághagymákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában