620 millió forintos gyermekvédelmi beruházás

2020.10.10. 07:00

Korszerű lakóotthonok épülnek Kőszegen

Csaknem 620 millió forintos gyermekvédelmi beruházás kezdődött, amelynek eredményképpen négy 12 férőhelyes lakásotthon épül 2021 végéig, hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. A jelenlegi nagy létszámú, korszerűtlen intézmény, amely a Dr. Nagy László EGYMI falai között működik, nem alkalmas a megfelelő ellátásra.

Tóth Kata

Ágh Péter, Fülöp Attila és Básthy Béla a Dr. Nagy László EGYMI főépülete előtt

Fotó: Ohr Tibor

Kőszeget érintő szociális kérdésekkel összefüggésben kezdeményezett egyeztetést Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Básthy Béla polgármester bevonásával. Mint mondta, több mint 600 millió forintos fejlesztés kezdődött, amelyhez egy másik projekt is társul majd. Az összesen három állami beruházásban megvalósuló fejlesztés közül kettőnek Kőszeg a helyszíne.

A részletekről Básthy Béla és Fülöp Attila beszélt. Jelentős múltja van a városnak a gyermekvédelem területén, az elmúlt hetven évben meghatározó helyszíne volt ennek a Dr. Nagy László EGYMI épülete, ahol jelenleg 92 gyermek él állami gondoskodásban, emlékeztetett a polgármester. Mint mondta, 2016 óta zajlanak egyeztetések a korszerűtlen intézmény európai uniós irányelveknek megfelelő kitagolásáról, ami a város két területét is érinti. Elképzelése szerint a beruházást és a megvalósuló ellátást is a város méretével, befogadóképességével arányosan bonyolítják majd le.

Ágh Péter, Fülöp Attila és Básthy Béla a Dr. Nagy László EGYMI főépülete előtt
Fotó: Ohr Tibor

Ezzel a gyerekeknek lehetőségük lesz a mostanihoz képest kisebb létszámú közösségekben tapasztalatot szerezni. Az államtitkár a kisvárosban megvalósuló gyermekvédelmi fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy a minél családiasabb környezet és feltételek megteremtésén dolgozzon. Aki a gyermekvédelmi rendszerbe kerül, az a vér szerinti családjától elszakad, nevelőszülőkhöz vagy intézménybe kerül. Az utóbbiaknál korszerű, kis létszámú létesítmények létrehozására törekednek. Mint mondta, a gyerekek között vannak átlagos szükségletűek, különleges szükségletűek – ők komoly egészségügyi problémával, tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek – és speciális szükségletűek, akik pszichés problémákkal küzdenek.

Kőszegen, a Kórház utca 1. szám alatti telken összesen 48 gyermeknek négy olyan lakásotthon épül majd, ahol családiasabb, kisebb közösségben szocializálódhatnak. Oda kizárólag általános szükségletű gyerekek költöznek majd. A 618 millió forintos beruházás már elkezdődött, és a tervek szerint jövő év végéig megvalósul. Egy kőszegi szociális intézmény, a Kálvária utcai idősotthon parkjában történő fejlesztéssel további harminc, enyhe értelmi fogyatékossággal élő gyermeket helyeznek majd el korszerű körülmények között, hasonló családias otthonokban.

A projekt harmadik részét Kőszegen kívül szeretnék megvalósítani, az a fejlesztés a speciális igényű gyerekek elhelyezését szolgálja, mondta az államtitkár. Az a törekvésük, hogy a legrászorultabb, legkitettebb gyerekek is megkapják az esélyt a családban vagy a minél szűkebb környezetben való szocializációra. Megköszönte Kőszegnek az együttműködést, azt, amit vállaltak a gyermekvédelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában