Percről percre

2020.10.29. 09:26

Így zajlott a szombathelyi közgyűlés, amelyről folyamatosan tudosítottunk

Az új orvosi ügyeleti ellátásról, az új színházigazgató személyéről és a gépészmérnökképzés hosszú távú támogatásáról is döntöttek ülésükön a szombathelyi képviselők.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

19:10

Krenner Róbert maradhat Csempeszkopács polgármestere

A Közterület-felügyelettel és alapítványokkal kapcsolatos döntéseket is hoztak.

A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolónál került szóba: nem kell lemondania Csempeszkopács polgármesteri székéről Krenner Róbertnek, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának, miután a település eladta a részvényeit. A Vas Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint ezzel megszűnt az összeférhetetlenség.

Kimaradt az egykori Éva malom felújításából egy falrész festése – ennek költsége 3 millió forint lesz – erről Horváth Soma tájékoztatta a képviselőket.

Nemény András 19 óra után pár perccel bezárta a nyílt ülést. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

17:50

Szociális rendszerről és a drága tömegközlekedésről vitáznak

Szociális központ létrehozására vonatkozó koncepcióról is tárgyaltak ma. A szociális ellátórendszer átalakítását több minden indokolja, így a többi között az is, hogy komoly kapacitásgondokkal küzdenek. Az előterjesztésből az is kiderült, hogy mind az idősek átmeneti gondozása, mind a hajléktalan idősek ellátása tekintetében elmondható, hogy a tárgyi feltételek jelenleg nem teszik lehetővé a méltó időskor megélését – ez is indokolja az átszervezést.

Illés Károly frakcióvezető szerint jó út a Kolozsvár utcai ingatlan felszámolása. A Pozsony utca 47. szám alatti ingatlan fejlesztésénél azonban fontosnak tartja a lakosság meghallgatását.

Nemény András hangsúlyozta, ez egy szociális szakmai anyag, a lakosságot természetesen meg fogják hallgatni – ehhez az is kell, hogy megfelelően tudják tájékoztatni a környéken lakókat a tervekről. A végleges döntést márciusban hozzák meg.

Melega Miklós módosító javaslatáról szavaztak először. Nem támogatták, hogy a következő közgyűlésen hozzanak döntést. A Fidesz-KDNP tartózkodó szavazatai mellett elfogadták a határozati javaslatokat.

Új buszok lesznek, de azt kinek köszönhetjük?

A buszmenetrend módosításáról is tárgyaltak. A megállóhely elnevezéseknél tett módosító javaslatot Putz Attila (ÉSZ).

A fideszes képviselők korábbi módosító javaslataikat keresték volna – azok nem kerültek az anyagba.

Horváth Gábor (ÉSZ) kritikát fogalmazott meg: az új városi buszokat nem lízingeli az önkormányzat, azok ugyanis végül nem kerülnek az önkormányzat tulajdonába. A működtetésükre fizet jövőre több mint 50 millió forintot a város. A Minerva problémájáról is beszélt. Szeretnék ha a 30Y busz ide is bekanyarodna. További hat társasház épült a városrészen – emlékeztetett. – Mennyi az az aláírás, amit be kell hoznom, hogy ne söpörjék le az asztalról? – tette fel a kérdést, miután legutóbb 120-an támogatták a kérést.

A képviselő szerint a Minerva lakópark lakosságának nincsen újabb másfél éve várni arra, hogy a változások megtörténjenek.

Szorgalmazta a buszmegállóknál gyalogátkelőhelyek kialakítását – így a Szent Imre herceg utcában az Arborétum megállónál is.

Nemény András válaszában elmondta, a Minerva lakóteleppel kapcsolatos aláírásokat még 2018-ban juttatta el a városvezetésnek. Azt ők nem kapták meg.

A polgármester szólt arról is, hogy szolgáltatást vásárolnak a Volánbusz Zrt-től, ez pedig lízing – ezért fizetnek többet az új buszokért. A polgármester arról is beszélt, az lenne a város érdeke, hogy versenyhelyzet lenne e szolgáltatás területén, most nincs konkurenciája a Volánbusz Zrt-nek. Jövőre így majdnem 700 millió forintba fog kerülni az önkormányzatnak a tömegközlekedés – ezt is megtudtuk a polgármesteri válaszból.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) is hangsúlyozta: a buszok nem az önkormányzat tulajdonában lesznek, hanem a Volánbusz Zrt-é. Szerinte ezt a városvezetői kommunikációt abba kellene hagyni, hiszen az önkormányzat az üzemeltetéshez járul hozzá. Nemény András úgy reflektált: szerinte a városvezetés a lehető legjobban járt el a kérdésben. Ezt a város maga intézte.

Illés Károly: ahhoz, hogy a Volánbusz Zrt hét új buszt kaphasson az kellett, hogy a Nemzeti Autóbusz beszerző Bizottság ezt nem hagyja jóvá. A Volánbusz Zrt. jól jár, hiszen a lízing végén a cég tulajdonába kerülhessenek az új buszok. A társaság pedig kormányzati támogatásból tudta ezeket a buszokat megvenni.

Horváth Soma arról beszélt, hogy tavasszal keresték meg a Volánbusz Zrt. azzal, hogy van hét busz, kell-e Szombathelynek. Szerinte az ellenzéknek savanyú a szőlő. 2011 óta nem történt új busz beszerzése Szombathelyen. Ezt a városvezetés tárgyalta le.

16:40

130 millió forinttal támogatják a gépészmérnökök képzését

Az ELTE, a szombathelyi önkormányzat és 13 cég képviselője írhatja alá azt a megállapodást, ami a gépészmérnökképzés hosszú távú fenntartását hivatott szolgálni.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) a bizottsági ülések után a közgyűlésen is hiányolta az ELTE vállalásait a megállapodás-tervezetből. Szerinte ez egy biankó-csekk, amit aláír az önkormányzat: évente 130 millió forint támogatás kifizetését vállalja az önkormányzat, 5 éven át.

A mesterképzés megoldása Koczka szerint szintén fontos lenne, az ELTE részéről ebben is várna előrelépést.

Nemény András (ÉSZ) a gépészmérnök képzés fontosságára hívta fel a figyelmet, ami többletet jelent a céges fejlesztések tervezésénél. A polgármester szerint a cégek is azt várják el, hogy az önkormányzat ebben partner legyen, és támogassa a szak létét. – Ha megszűnne a képzés, annak mi lennének a vesztesei – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátéve, hogy ez Szombathely érdeke.

Lendvai Ferenc elnök (Fidesz-KDNP) megköszönte polgármester úrnak és Hende Csabának, hogy ez a megállapodás megszülethet. Majd kérte Szuhai Viktor DK-s tanácsnokot, figyeljen arra, hogy a szombathelyi városházán ne történjen olyan eset – bitcoin-bányászat -, mint a fővárosban.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) hozzászólásában arról beszélt, hogy az alapszakra van nagyobb hallgatói igény – és erre van elsősorban igény a vállalatok részéről is.

Nemény András (ÉSZ) hozzátette, valóban így van ez, hiszen a duális képzésben cégspecifikusan képzik a diákokat.

Koczka Tibor tartózkodott, a többiek támogatták a megállapodás aláírását.

Az új orvosi ügyeletről

Illés Károly frakcióvezető kiemelte, azért szakítottak az Országos Mentőszolgálattal, hogy olcsóbb lesz az orvosi ügyelet működtetése. Mára kiderült, nem lesz olcsóbb. Szerinte félő, hogy színvonalbeli csökkenés lesz.

Kecskés László elnök (Fidesz-KDNP) szerint nem igaz az, ami az előterjesztésben olvasható, vagyis hogy azzal kezdődött a történet, hogy 2019 decemberében felmondta az OMSZ a szerződést. Emlékeztetett: 2018 végén az OMSZ jelezte a pluszköltségeket, amelyek a béremelésből fakadtak. Ismert, hiába akarta ezt Puskás Tivadar polgármester rendezni, azt Molnár Miklós akkori költségvetésért felelős alpolgármester támogatásával a baloldali frakció nem engedte.

Az egészségügyi bértábla-változásait kövesse a dolgozók bére a GESZ-nél is – javasolta Kecskés László. Mint ahogy azt is, hogy 6 hónap után vizsgálják felül annak működését és egy helyett továbbra is kettő gépkocsival lássák el a feladatot.

A képviselő szerint egy meglévő jó rendszert rúgott fel az önkormányzat. Az új ügyelet kialakítása pedig 160 millió forintba kerül – erről is beszélt.

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) több olyan várost – Győr, Kaposvár, Sopron – sorolt fel, ahol nincs diszpécserszolgálat és egy autóval oldják meg a feladatellátást. Hangsúlyozta azt is, hogy a novemberi béremelést nem az OMSZ adta meg, hanem az önkormányzat támogatta a Fidesz-frakció kérését.

- Nálunk vannak az országban a legmagasabb ügyeleti díjak – erről is beszélt az alpolgármester, aki szerint ez is már bérfeszültséget okoz az ágazaton belül. Ezért nem tudja támogatni a további béremelést – emelte ki dr. László Győző, aki megmutatta a Lordok házában kialakított orvosi ügyelet működési engedélyét is.

Végül Kecskés László módosító javaslatait nem támogatták, az új orvosi ügyeleti rendszer működtetésére vonatkozó határozati javaslatot egyhangúlag jóváhagyták. 2021. január 1-jétől látja el a feladatot az önkormányzatot.

15:50

A Falco csapatának 266 millió forint jut és okos zebra létesül

Harmadik napirendi pontot kezdték el tárgyalni: a Falco Kft. üzleti terve is terítékre kerül.

Még az első napirendi ponthoz kapcsolódóan kért szót Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP). Megtudtuk, az MMIK-ban nem csatlakozott azokhoz, akik hazaárulózták Nemény Andrást. Ismét megkérdezte a polgármestertől: mennyi forrás érkezett Szombathelyre közvetlenül az EU-tól?

Nemény András úgy válaszolt: nem gondolták, hogy az első évben lesz ebből bármi, de azon dolgoznak, hogy forráshoz jussanak.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) már a napirendhez kapcsolódva beszélt. Tíz edzőmeccset tervezett a Falco csapata, abból ötöt sikerült megtartani. Az egyik edzőmeccs után tíz napra karanténba kerültek, és nem tudták a bajnokságot elkezdeni. Nem tudták azt sem, hogy az ellenfél, orosz csapatban több játékos megbetegszik, a helyszínen szembesültek a ténnyel, így maradt el a meccs. Tóth Kálmán kitért arra is, hogy a menedzsment a mai pillanatig azon dolgozik, hogy a kieső időt és energiát pótolhassa. A tesztelés költsége külön költségvetési tétel lett. A képviselő bízik abban, hogy szombaton játszhat a Falco a Pécs ellen.

Az előterjesztésben egyébként az olvasható: „Az önkormányzat 2020. évi költségvetési rendeletében a FALCO Kft. támogatására 205 millió Ft összegű támogatás szerepel, amely összeg már teljes egészében kifizetésre került, ebből 2020. 01.01-06.30. közötti időszakban 164 millió Ft (amely így a 2019/2020-as üzleti évet érintette), a fennmaradó 41 millió Ft pedig a 2020/2021-es üzleti évben jelentkező támogatás. Az üzleti tervben szereplő, a 2020.07.01.-12.31. közötti időszakra számított 116 millió Ft-os önkormányzati támogatásból így még 75 millió Ft hiányzik, ez jelenleg a költségvetésben nem áll rendelkezésre, annak biztosítására a költségvetési rendelet soron következő módosítása során kerülhet sor. 2021. 01.01.-06.30. közötti időszakra a Kft. 150 millió Ft összegű önkormányzati támogatással számol.”

Végül húsz egyhangú igennel hagyták jóvá a Falco Kft. 2021 június 30-áig szóló üzleti tervét, a határozat szerint az önkormányzati támogatás mértéke 266 millió forint lesz erre az időszakra.

Önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatosan hoztak döntéseket: köztük a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete továbbra is ingyenesen használhatja a Vörösmarty utcai önkormányzati ingatlant.

20 egyhangú igen szavazattal elfogadták azt is, hogy a Schaeffler-cég új gyáregységének megközelítése érdekében a Külső-Söptei út hiányzó szakaszát 190 millió forint értékben megépítik.

Okos Zebra kialakításáról is döntöttek. Erre az egyik országos biztosító társaság alapítványának pályázata kínál lehetőséget. Bokányi Adrienn tanácsnok (ÉSZ) hozzászólásában kiemelte, úgy tekint erre a programra, mint saját gyermekére. Az „okos zebrát” – amint azt az időjárás megengedi – a 11-es Huszár út 116. szám előtti gyalogátkelőhelyen fogják kialakítani. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) ugyancsak üdvözölte a program indítását, mint mondta, frakciójuk minden hasonló kezdeményezést a jövőben is támogatni fog.

Önkormányzati rendeletek módosítása szerepel napirenden. Az egyik a Vásárcsarnokot is érinti.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) a Vásárcsarnok beruházása kapcsán úgy értesült, több kereskedő helyhiány miatt már asztalt sem bérel. Illetve vannak olyan árusok, akik hiába foglaltak helyet több éven át a piacon, most azt mondják, vissza se fognak menni a Vásárcsarnokba. Beszélt arról is, hogy második csarnokba többen nem költöznek át, így a lángosos és a húsosok sem arra az időre, amíg felújítják az első csarnokot. Értesülései szerint ennek indoka az, hogy ott nem állnak rendelkezésre azok az infrastrukturális feltételek, amelyek működésükhöz kellene.

Nemény András válaszában elmondta: nem minden cégvezetővel elégedett. De ha egy cégvezetőt kellene mondania, akivel elégedett, az a piac vezetője lenne. Ez a város egyik legnagyobb beruházása. Az, hogy a beruházás ilyen zökkenőmentesen megy, az ügyvezető energiabefektetésének, munkájának köszönhető. A polgármester szerint mindig lesznek olyan árusok a piacon, akik saját érdekük miatt panaszkodnak.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) emlékeztetett azokra a megállapodásokra, amiket a piac felújítása előtt kötöttek az árusok. Szerinte ezeket figyelembe kellene venni, és ezekben az önkormányzatnak nem szabad engedni.

Rendeletmódosítás szerint január 1-jétől tiltják majd a zöldhulladék égetését Szombathelyen. Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) a komposztálás népszerűsítése mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a levágott faágak komoly gondot okozhatnak a családi házas övezetekben. Erre megoldást kell találni. Az önkormányzat egyébként a Szomhull Kft. és a Szova NZrt. vezetését felkérte egy intézkedési csomag kidolgozására.

Illés Károly frakcióvezető szerint ezt a módosítást csak széleskörű lakossági tájékoztatás mellett lehet majd bevezetni. A komposztálás hasznos dolog, de emellett a faágakat vagy a diófa levelét körülményes lenne zsákokban gyűjteni, ezekre megoldást kell kínálnia az önkormányzatnak – hangsúlyozta.

Putz Attila képviselő (ÉSZ) reagált Lendvai Ferenc korábbi, Falco Zrt.vel kapcsolatos megszólalására. A Pick-lakótelepen élők másként látják a helyzetet – hívta fel a figyelmet. – Szerintük a probléma nem teljesen oldódott meg. A képviselő arról is beszélt, hogy sokszor hangzott el a vitában, hogy a lakók avarégetése okozza a füstöt a városrészen. – Január 1-jétől ez tilos lesz, így ezt is ki lehet húzni a listáról – fogalmazott a képviselő.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) a sövénnyírással keletkező zöldhulladékra hívta fel a figyelmet. Szervezés kérdése lesz, hogy minél több konténert helyezzenek ki, és azt rövid határidővel szállítsák el.

Szabálysértési bírsággal jár a zöldhulladék illegális lerakása is – erre Kelemen Krisztián (ÉSZ) bizottsági elnök emlékeztetett. Kiemelte, az új megoldások várhatóan új költségeket hoznak majd.

Egymás után szavaztak a rendelet-módosításokról: egyhangúan támogatták az összeset.

13.00

Szabó Tibort választották a Weöres Sándor Színház igazgatójának

Putz Attila képviselő (ÉSZ) arról tájékoztatta a közgyűlést. 500,5 millió forintba kerülne a szombathelyi önkormányzatnak a MÁV-óvoda megvásárlása. Erre nem áll rendelkezésre forrás, ezért nem tudnak élni az elővásárlási joggal.

Koczka Tibor képviselő azt mondta, ma cirka 1 milliárd forintról fognak dönteni úgy, hogy nem ismerik a város jelenlegi gazdasági helyzetét. Szerinte a mai ülésen már erről is tárgyalniuk kellett volna. „A szocialistákkal mindig az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből” – idézte a Vasladyt, Margaret Thatcher miniszterelnököt. Szerinte a polgármester felhívhatta volna figyelmet a koronavírus-járvány veszélyeire számos helyen. De Nemény András facebook-oldalán szeptember 8-án tett közzé utoljára a járvánnyal kapcsolatosan tájékoztatót. Más városvezetők ezt teszik – Zalaegerszeg, Kecskemét, Székesfehérvár és Szentpéterfa polgármester is említette példaként. Kérdezett arról is, miért nincs napirenden a Szabad Városok Szövetsége által javasolt népszavazási kezdeményezés.

Nemény András (ÉSZ) úgy válaszolt: nem gondolja, hogy Koczka Tibornak kellene gazdasági tanácsokat adni, miután az előző ciklusban egy projekt kötődött a nevéhez, a Gothard-kastély rekonstrukciója, de az is kudarcba fulladt. Kitért arra is, hogy a gazdasági adatokat egy-két hete tudták meg. Foglalkoznak a témával, de ezeket a javaslatokat nem most kell még a közgyűlésnek tárgyalnia. Ez idő előtti lenne a polgármester szerint. Arra biztatta Koczka Tibort, hogy ne szócső legyen, hanem vegyen részt aktívan a közös munkában. amivel a várost tudná segíteni.

Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) miután számon kérte Melega Miklóst az előző ciklusban történt képivselői megnyilatkozások miatt, az ebösszeírás határidejére hívta fel a figyelmet. Beszélt a tervezett lakossági sütőolaj-begyűjtésről is – 3 lakótelep és 3 családi házas körzetben kialakított pontot hoznának létre, ehhez is várja a javaslatokat.

Bokányi Adrienn tanácsnok (ÉSZ) Horváth Gábornak úgy válaszolt: 10 feletti megkeresést kapott, és rendkívül hasznos és informatív volt a rendezvény. Beszélt a választókörzetében szervezett szemétszedési akciókról is, emellett aktív együttműködésre buzdította Illés Károly frakcióvezetőt.

Képviselői keretről ne is álmodjanak! – idézte Horváth Attila alpolgármester kijelentését Sátory Károly képviselő (Fidesz-KDNP). Kiemelte: az nem a képviselők zsebpénze, hanem olyan feladatokra és problémák kezelésére költik, amiket a városvezetés esetleg nem lát. Rámutatott: Farkas Balázs megbízási szerződése éves szinten 6 millió forint, de a Vásárcsarnokban a látványfőzésre is 6 millió forintot fordítanak. Ez a kettő összesen 12 millió forint.

A víztoronyról is beszélt – megjelent az itteni vendéglátó egységre vonatkozó pályázati kiírás. A könnyítést hiányolja a pályázatból, mivel szerinte annak a kávézónak nem az a célja, hogy óriási profitot termeljen, hanem egy plusz szolgáltatás nyújtana ezzel a város. Az emberek várják a megnyitást, ezért kéri a mielőbbi intézkedést.

Nemény András nem ért egyet azzal, hogy nonprofitnak kell lennie ennek a kávézónak, bízik abban, hogy lesz bérlő. A Víztornyot a polgármester szerint azért nem lehet megnyitni, mert jelenleg életveszélyes.

Czeglédy Csaba (független) arról érdeklődött, kap-e tájékoztatást a városvezetés a koronavírus-fertőzöttek számáról Szerinte a Fidesz-frakció a városba hívta a Pesti TV-t, melynek stábja most is forgat a közgyűlésen.

Illés Károly úgy regált: nem hívta a városba a Pesti TV-t, de üdvözli őket Szombathelyen. És valóban nyilatkozott a stábnak tegnap.

Nemény András úgy válaszolt: nincsen szombathelyi adat, hanem Szombathely-Kőszeg járási adatok vannak. Ha hiteles információja volt, azt mindig megosztotta nyilvánossággal.

Czeglédy Csaba javasolta: közérdekű adatigénylésben forduljon a városvezetés kormányhivatalhoz, így kérje ki az adatokat.

Nemény András úgy reagált: az adatigénylás adott időpontra szólna, és míg választ kapnának, a járvány nem állna meg.

Lendvai Ferenc megköszönte Hende Csaba munkáját: a légszennyezettségi adatok szerint Szombathelyről jó adatok kerülnek ki – bőven az egészségügyi határérték alattiak az adatok. Emlékeztetett az aláírásgyűjtésre, amit Hende Csaba indított és aminek köszönhetően az elindultak az első érdemi lépések az ügyben, végül a Falco Zrt. új szűrőt helyezett el a gyáron.

Illés Károly visszautasította, hogy a kormány nem támogatja a várost azért, mert ellenzéki a vezetése.

Nemény András (ÉSZ) felhívta arra az önkormányzati programra a figyelmet, amivel azokat a szombathelyi időseket támogatják, hogy ne kelljen akár boltba, postára, piacra menniük.

Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) Horváth Gábornak úgy válaszolt, ő lenne a legboldogabb, ha lehetne képviselői keret. Kérte, egyeztessenek majd róla. Szeretné, ha együttesen dolgoznának azon, hogy a 2,5 milliárd forint szolidaritási adókötelezettség mértékét csökkenthetnék.

Horváth Soma a kulturális és civil alap új pályázati rendszerét ismertette. Szétválasztották a működésre és a rendezvényekre benyújtott pályázati támogatásokat. Szerinte ez most így sokkal jobban működik, mint korábban.

Nem vizsgálják meg azokat a hirdetési szerződéseket, amelyeket a az Ungár Péter tulajdonában is álló Kő a Mezőn Nkft-vel kötött az Agora és a szombathelyi távhőszolgáltató – Illés Károly határozati javaslatát leszavazták a baloldali képviselők.

Felállították a kórházzal közös munkacsoportot, a képviselői tagok: Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor és Lendvai Ferenc.

Zömében egyhangúlag szavazzák meg a két közgyűlés közötti beszámolóhoz kapcsolódó többi határozati javaslatot. Így elfogadták a Savaria Szálló értékesítéséről szóló beszámolót is.

A Weöres Sándor Színház új igazgatója Szabó Tibor – egyhangúlag, vita nélkül szavazták meg.

Szabó Tibor azt kívánta a képviselőknek, hogy öt év múlva azt mondhassák el, jól tették, hogy bizalmat szavaztak neki. Társadalmi konszenzus – ez a pályázatának egyik hívó szava. Erre fog törekedni – erről is beszélt. És arról is, hogy szívesen látja a képviselőket a színházban. Megválasztását taps követte.

14.30 óráig a polgármester szünetet rendelt el.

11.30

Propagandáról, szemétkupacokról és a járvány kezeléséről vitáznak

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) a koronavírus-járványban arra kérte a képviselőtársakat, hogy a fogadóórákat ne személyesen, hanem telefonon tartsák meg.

A hulladéktelephez vezető erdészeti út melletti szemetes tájról mutatott képet. Szerinte a megoldás az lenne, hogy sűrűbben takarják le az oda szállított hulladékot. Kérte az illetékeseket, hogy intézkedjenek a témában.

Nemény András (ÉSZ) utóbbira úgy válaszolt: régi probléma ez, szerinte nincs az a pénz, ami ezt a helyzetet megoldaná. Ami megoldás lehet: többször kellene összegyűjteni a nylonokat, zacskókat, szemetet ezen a területen. Az nagyobb probléma, ha mások viszik oda a szemetet.

 

Kecskés László (Fidesz-KDNP) kérte javítani az előterjesztésben: Rózsás László nem gyermekháziorvos, hanem háziorvos kérte az önkormányzattal kötött szerződés felbontását. A képviselő kitért arra is, hogy az Aranypataknál történt villámárvíz elmosta az utat, ebben kért intézkedést.

Beszélt a vírushelyzetről: egy biztos, amit Polgármester úr a napirend előtt mondott, annak helye van. De nem lehet feladata a város polgármesterének, hogy riadalmat keltsen. Nem igaz, hogy össze fog omlani a háziorvosi rendszer és a Markusovszky-kórház ellátási rendszere – hangsúlyozta.

A Markusovszky-kórház ütemesen bővíti a kapacitásokat. Most 12 újabb lélegeztetőgépet szereltek fel. Ha ezek a lehetőségek is betelnének, nem jelenti azt, hogy nincs kész terv a továbbiakra. A tájékoztatásnak helye van, de a pánikkeltésnek nincs helye – fogalmazott a képviselő.

Nemény András úgy reagált: nem pánikot akart kelteni, hanem felhívni a figyelmet a helyzet komolyságára. Kiemelte: nem azt mondta, hogy nincs elég lélegeztetőgép. hanem hogy nincsen elég ember, aki azt működtetné. Nézzük meg négy-öt hét múlva a helyzetet! – javasolta.

Dr. László Győző alpolgármester felelősségteljes viselkedést kért Kecskés László elnöktől. Emlékeztette: azzal riogatták a várost, hogy nem fog elkészülni az orvosi ügyelet, örömmel mondhatja, hogy megtörtént a műszaki átadás.

- Ne vitassa el azt a jogomat, hogy reálisan értékeljem az eseményeket – ezt már Kecskés László válaszolta. Nem azt mondta, hogy nem fokozódik a járványhelyzet – tette hozzá. – Riogatás, hogy össze fog omlani az egészségügyi rendszer. Ez nem igaz! Saját kórházában látja, hogy ütemesen bővítik a kapacitást – fogalmazott. Dr. Kecskés László visszautasította azt az állítást is, hogy nincs elég ember. Elmondta, több száz rezidenst képeztek ki arra, hogy ha a helyzet úgy kívánja, működtessék a lélegeztetőgépeket.

Dr. Nemény András szerint igenis fontos, hogy felhívják a lakosság figyelmét a helyzet komolyságára.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) leszögezte: a kormány és az egészségügyi ellátás felkészült a járványkezelésre – erről az operatív törzs és a kormányzat tájékoztatóiból értesülhetünk.

Nem nevezné kormányzati elvonásnak mindazokat a tételeket, amikről polgármester beszélt. A gépjárműadóból elvont pénz pedig abba a központi alapba kerül, amiből a lélegeztetőgépeket is vették.

Illés Károly mutatta azt a kiadványt is, amit az Ungár Péter országgyűlési képviselőhöz köthető online portál jelentetett meg, és amiben – ahogy fogalmazott – a budai milliárdost népszerűsítették. – Vajon mi késztette a szombathelyi távhőszolgáltatót, hogy ebben a propaganda-lapban hirdessen? Amellett, hogy ez a lap 11 vidéki faluban is megjelent, ahol nem szolgáltat a távhő – mutatott rá. Illés Károly kérdezett arról is: miért hirdet ebben a lapban az Agora? Beszélt arról is, hogy a portál reklámja a Savaria Moziban is fut. Információi szerint ez barter megállapodás keretében történik. Illés szerint ez számos számviteli kérdést vet fel, kérte kivizsgálását.

Kérte azt is: vizsgálja felül a médiaközpont új ügyvezetője a Farkas Balázzsal kötött megbízási szerződést.

Horváth Soma alpolgármester Illés Károlynak elmondta: az Agora igazgatójától tájékoztatást kért és kapott a hirdetésekről.

Horváth Attila: 1,2 – 1,8 milliárd forint iparűzési adóbevétel-kiesést vár az önkormányzat az idei évben. Aki arról beszélt, hogy 2,5 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetnie jövőre a városnak. – Képviselői keret nem lesz, arról ne is álmodozzanak – mondta Horváth Attila. – Azért, mert a kormány 2,5 milliárd forint szolidaritási adót von el az önkormányzattól.

Illés Károly úgy válaszolt: 1,8 milliárd forinttal több támogatás jut a 2021. évi központi költségvetésből. Ez egyébként kompenzálja a magasabb szolidaritási adó befizetési kötelezettséget. Az iparűzési adóbevétel csökkenés fog nehézséget okozni a városnak, és nem az a 380 millió forint, ami a gépjárműadó-bevétel elvonásából fakad.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) szerint Illés Károly elferdítette a városvezetői kijelentéseket. Mert míg ők feltételes módban beszéltek, a frakcióvezető kijelentő módban. Majd az előző ciklusban kötött reklámszerződések sorolta, ezzel utasította vissza azt a számonkérést, hogy az Agora barter szerződést kötött Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) tulajdonában is lévő céggel.

Illés Károly megismételte kérdését: miért egy propaganda lapban hirdet a szombathelyi távhőszolgáltató? Később arról beszélt, hogy a Stromfeld lakótelepen zajló kerékpárút-beruházással kapcsolatosan az ott élők keresték, kérték, hogy oldják meg a területen való átjárást – most ez gondot okoz.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy tavasszal a Parlamentben más fajta kommunikációt használtak balodlali képviselők a járványhelyzetben. Tájékoztatást kért a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadásokról is.

A polgármesteri hivatal bejáratánál legyen lázmérés – ennek elrendelését is kérte a polgármestertől dr. Takátsné dr. Tenki Mária. A képviselő szerint az Illés Károly által említett print kiadvány politikai kiadvány, hiszen a politikai célokat szolgált, és az nem nyújtott kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Nemény András szerint nem lehet a lázmérést elrendelni, nem kötelezhetnek senkit arra, hogy ha lázas, távozzon. De dolgoznak azon, hogy az hivatali ügyfélfogadást átszervezzék. A járvánnyal kapcsolatos kiadások elérhetőek a szombathely.hu oldalon – erről is beszélt a polgármester válaszában.

Kelemen Krisztián képviselő (ÉSZ) a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet. Lendvai Ferencnek úgy válaszolt: az illegális szemlétlerakás problémáját szerinte megszüntették a mobilkamera-rendszerrel. A hulladéklerakónál lévő probléma pedig nem mai probléma, hanem 10 éves. Szerinte az előző városvezetés nem foglalkozott ezzel a problémával. Emlékeztetett: sikerült visszaszorítani ezt a problémát, folyamatosan tisztítják a területet. Információi szerint új kerítés is épülni fog itt.

Kitért a Vigyázzunk együtt Szombathelyre önkormányzati programra is. Mint mondta, a Joskar Ola lakótelepen képviselőként már szervezett szemétszedést, és örömmel látta, hogy két iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez. Fogadj örökbe egy partot programban pedig a Joskar Ola Alapítvány két játszóteret „fogadott örökbe” – erről is beszélt.

A Parkerdőről is szólt: az Erdészeti Zrt. két mobilkamerát helyezett el a területen, hogy visszaszorítsák az illegális szemétlerakást.

Melega Miklós arra kérte a polgármestert, mondjon véleményt arról, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nem határolódott el az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjétől, Bíró Lászlótól, aki Judapestnek hívta Budapestet. A Szabad Városok Szövetsége tagja lett Szombathely – szerinte a névválasztás nem volt szerencsés. Az valójában a baloldali városvezetésű települések szövetsége. Szabad város Sárvár, Körmend, Kőszeg és Szentgotthárd is, ahol kormánypárti polgármestert választottak – mutatott rá a képviselő

Melega Miklós visszautasította azt is, hogy a kormány nem segítette volna a lakosságot a járványhelyzetben. Egymás után sorolta azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyekkel a lakosságot segítették, így példaként említette a hiteltörlesztés felfüggesztését, a csok-ot, a bértámogatást.

Ki fizeti az ÁNTSZ-t, a rendőrséget, a tűzoltóságot, a mentőszolgálatot, a kórházat? Az állam. Az állam kasszája sem feneketlen – hívta fel a figyelmet.

Hány elektromos buszt vásároltak? Tisztább lett a város? Mennyivel javult a levegő minősége? – kérdezte ezt is hozzászólásában Melega Miklós. Majd így folytatta: – Villamost ígértek – hol tart ennek az előkészítése? Ígérték, hogy megvásárolják a Nagyszállót – megvásárolták-e? Hol van az 1000 parkoló és az 1000 fa?

Közvetlen EU-s forrásokból több tízmilliárd forint érkezhet Szombathelyre – ígérték a kampányban. Ebből mennyi érkezett eddig Szombathelyre? – kérdezte a képviselő.

Tizenegy megyei jogú város kapott elektromos buszokat a kormány támogatásával, mindegyik kormánypárti város – mondta Nemény András, aki szerint az ellenzéki városoknak ezért kell összefognia, hogy EU-s támogatásokhoz juthassanak. A háziorvosoknak is az önkormányzat adott először maszkokat, amikor gyorsan kellett reagálni, az önkormányzat tudott. Beszélt arról is, hogy a mentők, a rendőrség, a tűzoltók és a kórház működését az adófizetők fizetik.

Karácsony Gergellyel kapcsolatosan a polgármester emlékeztetett arra a közgyűlési határozatra, amelyben elutasítottak minden kirekesztő magatartást, kommunikációt. Mint mondta: ehhez tartja magát.

Tóth Kálmán (ÉSZ) a Színművészeti Egyetem hallgatóinak október 23-ai tüntetéséről beszélt. Majd kérte a közgyűlés kiállását a Színművészeti Egyetem hallgatói mellett – határozati javaslatot fogalmazott meg. A 56-os forradalmárokhoz hasonlította az SZFE hallgatóit és a tüntetőket.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) arra kérte Tóth Kálmánt, vonja vissza kijelentését, mert a 56-os forradalmárokat nem lehet összehasonlítani az SZFE-n lévő bohócokkal. Emlékeztetett arra is, hogy 2006-ban a Gyurcsány kormány idején a tüntetők közé lőttek. Mint fogalmazott, ha most baloldali kormány lenne, szemek folytak volna ezen a tüntetésen is.

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) a Haladás labdarúgó csapatának szurkolói ankéjával kapcsolatosan érdeklődött a fejleményekről. 100 intelligens város fórumon hányan vettek részt.

Nemény András (ÉSZ) válaszában elmondta, a 37,5 milliós forintos támogatásra vonatkozó szerződést aláírták, a pénzt kifizették. Bármilyen többlet adása a közgyűlés döntése. Azt szorgalmazta, mivel van még adóssága a csapatnak, javasolta, hogy azt közösen fizesse meg az önkormányzat, a HVSE és a labdarúgó csapat. Még számos kérdés van a 300 millió forintos kormányzati támogatással kapcsolatosan is. November 9-én tárgyal Szabó Tünde államtitkárral az ügyben, ezért türelmet kér a végső válasz megadására.

9.40

Röplabdacsarnokot és rendezvényközpontot építenének Szombathelyen?

Dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) először gratulált Parais Istvánnak, aki magas rangú állami elismerést vehetett át.

Hol tartunk most? – értékelte a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetet a városvezető. Az elsődleges kórházaknál teltház van – jelentette ki. A zalaegerszegi, a veszprémi és a győri kórház is megtelt.

A Markusovszky-kórház harmadlagosból elsődleges kórházzá vált. Több mint 80 beteget kezelnek a kórházban, ők nehézlégzéssel vannak kórházban. Tizenketten vannak lélegeztetőgépen. Ha ez a tendencia folytatódik, nagyon hamar a teljesítőképességünk végére fogunk érni. Nem fogják tudni ellátni a betegeket. Előállhat az a helyzet, amit szerettünk volna elkerülni, hogy betegek között választani kell. A csúcsot december közepére várják. El lehet képzelni, hogy mi várható itt négy-öt-hat hét múlva – hangsúlyozta.

Ehhez jön az alapellátás – emlékeztetett a polgármester. – Láttuk, hogy a Váci úti rendelőben 5-ből négy orvos lett beteg.A polgármester kimondta: a rendelőkbe olyan hívásmennyiség érkezik, hogy nem lehet minden telefonhívást felvenni. Egyben kérte: nem mindegy, hogy azok telefonálnak, akik valódi betegséggel küzdenek, vagy azok, akik egyszerűen csak félnek. A háziorvosok így is a rendelési időn túl naponta még plusz három órát bent töltenek, és ezt hosszú távon nem lehet bírni – hívta fel a figyelmet.

Az influenza elleni védőoltást mindenki adassa be magának! – erről is beszélt Nemény András. – Lehetetlen a két betegség első tüneteit megkülönböztetni, ezért is fontos, hogy azt kizárhassák az orvosok.

Úgy folytatta: A Markusovszky-kórházban így is osztályokat vontak össze, hiába vannak eszközök, orvosok, ilyen számú beteget nem fognak tudni ellátni, ha a tendencia folytatódik.

Ezért a polgármester arra kérte a szombathelyieket, hogy fontolják meg, bármilyen kis tünettel elindulnak-e bárhova, mert az egy krónikus beteg számára végzetes lehet.

Nemény András hozzátette: ez sokáig meg fogja még határozni az életünket. A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól is beszélt a polgármester.

Kitért a „kormányzati elvonásokra”: gépjárműadóból 288 millió forintot, az idegenforgalmi adót és a reklámadót is elvonta a kormány. A parkolásgazdálkodás vesztesége 138 millió forint – összességében ez meghaladja a félmilliárd forintot. Minden területet érinteni fognak a kormányzati elvonások – mondta a polgármester. Úgy folytatta: az önkormányzat a szociálisan nehéz helyzetbe került emberek támogatását is fontosnak tartotta. Az erre szánt keretet ki fogják meríteni.

A sportcsapatokat is szeretnék támogatni: eldöntötték, hogy a Falco csapatát támogatják, mert a Bajnokok Ligájában indult. Ez is olyan kötelezettség, aminek eleget kell tenni.

A Schaeffler-cégcsoport telekvásárlásából származó pénz egy részét a cég új csarnokához vezető új út építésére fordítják, emellett pedig abból fordítottak a nem várt kiadásokra is.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a Szova NZrt. napirendjéről beszélt, amit zárt ülésen tárgyalnak. Röplabdacsarnokot és rendezvényközpontot kívánnak építeni – ezt semmi se indokolja – emelte ki Illés. – Teszik ezt úgy, hogy korábban folyamatosan támadták a sportkomplexumot. Ekkora badarságot, miközben a polgármester elmondta, hogy milyen nehézségekkel küzdenek – fogalmazott a frakcióvezető. Javasolta, hogy nyílt ülésen tárgyalják az előterjesztést, hogy a szombathelyiek megismerhessék a városvezetés terveit.

Nemény András úgy válaszolt: maga fogja javasolni visszavonni a röplabdacsarnok tervezésének visszavonását. A rendezvényközpontra igény lenne, az a szombathelyi igényeket elégítené ki. De azt is látja, hogy annak megépítésére nincsen lehetőség 2-3 éven belül. A tervezést azonban elkezdhetik.

Koczka Tibor (Pro Savaria) azt javasolta, ha nem tárgyalnak egy kilábalási programot, akkor vegyék le az összes napirendet a mai ülésről. – Mi azért jöttünk ide, hogy dolgozzunk, bár tudom, hogy ez önnek furcsa – válaszolt felvetésére Nemény András.

Czeglédy Csaba szintén javasolta: zárt ülés helyett nyílt ülésen tárgyalják a röplabdacsarnok és a rendezvényközpont építését.

Koczka Tibor javaslatát 12 nem szavazat mellett nem támogatták.

Zárt ajtók mögött tárgyalják a Szova NZrt. előterjesztését – így döntött a baloldali többség.

A szakmai bizottságok üléséről itt olvashat:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/betelt-a-markusovszky-korhaz-covid-intenziv-osztalya-4379596/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vidnyanszky-attila-meghosszabbitott-keze-lesz-e-szabo-tibor-4375957/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bizottsag-elott-gepeszmernokkepzes-uj-buszok-orvosi-ugyelet-4374073/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában