beruházás

2020.10.21. 07:00

Lobbi és csatlakozás – Együttműködés a szennyvízelvezetés megoldására az Őrségben

Évek óta húzódik három település: Ispánk, Magyarszombatfa és Szalafő szennyvízkezelésének problémája. Most úgy tűnik, tényleg elkezdődhet a csaknem félmilliárdos beruházás.

Gyöngyössy Péter

Tamaskó Gábor, Ispánk polgármestere: rácsatlakoznak az őriszentpéteri telepre Fotó: Szendi Péter

Tavaly már egyszer úgy látszott, hogy megoldás születhet az évek óta húzódó problémára. A kormány egyedi támogatásként bruttó 474 millió forintot szavazott meg a három tönkrement szennyvízkezelő rendszer átalakítására. Aztán áprilisban jött a vírus és elvitte a pénzt. A veszélyhelyzetben átcsoportosították a költségvetés forrásait. Visszavonták a támogatási döntést. Aztán újraindult a lobbifolyamat. Tamaskó Gábor Tamás, Ispánk polgármestere hangsúlyozta: nagy köszönettel tartoznak V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek, hogy kitartóan képviselte az őrségi falvak érdekeit. A polgármester, aki maga is építőmérnök, elmondta, hogy Ispánk és Szalafő szennyvízhálózatát rácsatlakoztatják az őriszentpéteri szennyvíztisztító telepre, Magyarszombatfán pedig újraépítik az egyedi biológiai szennyvíztisztítót. Így a beruházás négy települést érint, mert Őriszentpéteren is szükség van fejlesztésre.

Tamaskó Gábor, Ispánk polgármestere: rácsatlakoznak az őriszentpéteri telepre Fotó: Szendi Péter

Ispánk vállalta a gesztor szerepét: az önkormányzat számlájára október elején megérkezett az 50 százalék előleg. Még pár hét és az utolsó hatósági engedélyek is jogerőre emelkednek. Azt tervezik, hogy télen lebonyolítják a közbeszerzést és 2021 kora tavaszán kezdődhet a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában