horgász

2020.10.16. 11:30

Megkezdték az őszi halkihelyezést

A rekordmennyiségű, csaknem 82 tonnás pontytelepítést követően 1,4 tonnát meghaladó dévérkeszeggel gazdagodott két vasi horgászvíz a héten.

Vas Népe

Fördős István halászati őr egy növendék süllőt mutat

Forrás: VN

Fotó: vasivizeken.hu

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 25 vasi és 4 zalai folyóvíz, valamint 19 vasi és 2 zalai állóvíz halgazdálkodásra jogosultjaként közhasznú – államháztartáson kívüli – civil szervezeti formában tevékenykedik 1397,19 ha vízterületen. A horgászvizek halasítása a szövetség egyik fontos kiemelt feladata a programok és vízparti munkák szervezése mellett. A horgászok töretlen bizalmának és a dinamikusan emelkedő jegyváltásoknak köszönhetően a szövetségi vizekbe idén a korábbi évek rekordjait meghaladó, mintegy 81 ezer 754 kg ponty került. A horgászok igényeinek és a horgászvizek halállományának sokszínűsége biztosítása érdekében a szövetség a rendelkezésre álló további pénzügyi forrásokat az ősz folyamán keszeg és ragadozó fajok telepítésére fordítja, de egyesületi és MOHOSZ haltelepítési pályázati forrásokból lehetnek még néhány vízterületen pontytelepítések is.

Fördős István halászati őr egy növendék süllőt mutat

Fotó: vasivizeken.hu / VN

A héten eddig összesen 1435 kilogramm – 10–40 dkg közötti – dévérkeszeget helyeztek ki a következő vízterületekbe: Új-perinti I. tó (625 kg), Szombathelyi Csónakázó- és horgásztó (825 kg). Az Új-perinti I. számú tóba a ragadozó halállomány erősítése érdekében még érkezett 25–50 dkg közötti süllő is kb.: 250 db (85 kg). Az Újperinti I. számú tó halasítása a Spartacus Horgász Egyesület, míg a Szombathely Csónakázó- és Horgásztó halasítása az Elektromosok Sporthorgász Egyesület részbeni támogatásával valósult meg. A halak a Somogy megyei Csertőn található halastavakból érkeztek a megyébe a keddi és szerda esti órákban. A kihelyezett keszegek 3–5 százaléka ugyan elhullhat, ami azonban természetes jelenség, mivel a dévérkeszeg rendkívül kényes halfaj és sajnos a nagy, 250–300 km-es távolságból történő szállítás sem kedvez a kihelyezéseknek.

Magyarországon jelenleg nagyon kevés haltermelő foglalkozik keszeg- és süllőszaporítással, ezeknek az őshonos halaknak a beszerzése minden horgászszervezetnek országosan nehézséget okoz, ezért különösen fontos minden egyes telepítés megvalósítása. A közeljövőben – a beszerzési lehetőségek függvényében – a megrendelések alapján 80–100 mázsa fehérhal és 3000–5000 darab 20–50 dkg közötti növendék süllő érkezik a horgászvizekbe. A szövetség ezúton is arra kér minden horgásztársat, hogy kiemelten vigyázzanak a most betelepített növendékhalakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában