Felhívás

2020.10.05. 07:00

Működésre pályázhatnak – Nemzetiségi civil szervezetek számára nyílt lehetőség

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szeptember utolsó napjaiban tette közzé pályázati felhívását a nemzetiségi civil szervezetek 2021. évi költségvetési támogatására.

Tersztyánszky Krisztina

A Magyarországi Szlovének Szövetsége a nemzetközi alkotótábor megrendezéséhez minden évben igénybe vesz pályázati forrást

Fotó: VN-archív

A pályázat benyújtására azok a 2018. december 31-éig Magyarországon nyilvántartásba vett civil szervezetek jogosultak, amelyek az alapító okiratban meghatározott céljuk szerint valamely nemzetiséghez kapcsolódó oktatási, kulturális vagy közcélú tevékenységet folytatnak. A működési célú, vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezertől ötmillió forintig terjedhet.

Kovács Andreától, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökétől megtudtuk, hogy a most meghirdetett pályázat az egyesületek működési költségeihez járul hozzá. Ezt kiegészítve, ahogy más években, úgy az idén is valószínűleg még az év vége előtt meghirdetik a programokra igénybe vehető támogatást is.

– A legnagyobb pályázó minden évben maga a szövetség – mondta az MSZSZ elnöke. – Nagyon örülünk a pályázati lehetőségnek, hiszen a tevékenységünk annyira szerteágazó, hogy minden támogatás jól jön. A Szlovén Rába-vidék településein összesen tizenkét nemzetiségi csoport, tánckar, kórus, hagyományőrző csoport működik, amelyeknek a működését szervezetünk teszi lehetővé.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége a nemzetközi alkotótábor megrendezéséhez minden évben igénybe vesz pályázati forrást
Fotó: VN-archív

Feladatunk továbbá a Porabje újság, a szlovén kalendárium és más kötetek kiadása, de a gazdaság területén is megpróbálunk tevékenyek lenni. Rendszerint a maximális összeget szoktuk megcélozni, tavaly például négymillió forintot nyertünk.

A tapasztalatok szerint a szövetségen kívül még leg­alább három-négy civil szervezet szokott élni a működési célú pályázat lehetőségével. Például a Szakonyfaluban, Apátistvánfalván és más településeken is tevékenykedő faluszépítő és egyéb egyesületek. A korábbi évekhez képest változás, hogy a pályázatokat kizárólag a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül lehet benyújtani. Ebben a szövetség szívesen segít azoknak, akik ezt igénylik.

A közeljövőben várható programfinanszírozási pályázat szintén népszerű az egyesületek körében. A szövetség minden évben számos nemzetiségi rendezvény, köztük a nemzetközi alkotótábor szervezéséhez hívja segítségül az elnyerhető támogatást. Sajnos az idén a koronavírus-járvány miatt az év elején törölték a már elnyert programfinanszírozási támogatásokat. Így amit meg lehetett tartani, azt saját forrásból finanszírozta az MSZSZ, illetve a betervezett rendezvényeket olyan más, ugyancsak a nemzetiségi identitást erősítő programokkal helyettesítették, amelyeknek a megtartása kevésbé volt kockázatos.

Kovács Andrea azt is hozzátette: Szlovéniából, a Határon Túli Szlovének Hivatalától is érkezik minden évben támogatás. A pályázat, amelynek kiírása októberre várható, szélesebb kör részére nyitott, így a civil szervezeteken kívül sportklubok, iskolák számára is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában