árvízvédelmi készültség

2020.10.14. 11:45

Nem várható újabb árhullám Vas megyében

A hétvégi csapadék hatására megáradtak a megyében a patakok és a folyók, Körmendnél rövid ideig I. fokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.

Budai Dávid

Ma már Körmendnél is apad a Rába, néhány óráig volt csak készültség Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A hétvégén nyugat felől egy hidegfront érte el a Rába és Mura vízgyűjtő területeit. Szombaton több kisebb esőt kaptak az osztrák területek, 20 milliméter alatti maximumokkal, majd átmeneti szünet után vasárnap dél felől egy mediterrán ciklon érkezett, amelyből váltakozó intenzitással esett az eső. A csapadék a külföldi vízgyűjtőkön hajnalig hullott, reggelre aztán gyengült, majd el is állt, és hétfőn további csapadék már nem volt. A lehullott eső hatására árhullámok indultak el a vasi vízfolyásokon – tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Ma már Körmendnél is apad a Rába, néhány óráig volt csak készültség Fotó: Szendi Péter

Hétfőn reggel a Gyöngyös Kőszegnél 354 centivel, a Répce Répcevisnél 146 centivel tetőzött. A Pinkán Kemestaródfánál hétfőn délután mérték a legmagasabb vízállást (324 cm), míg a Murán Letenyénél kedden reggel volt a legmagasabb a víz szintje (319 cm). A Rába Szentgotthárdnál hétfőn 12 órakor tetőzött 234 centivel, Körmendet pedig kedden éjjel érte el az árhullám, a folyó 1 órakor 305 centivel tetőzött, így itt néhány órán keresztül I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, ám ezt kedden délutánra felfüggesztették. Sárvárnál fokozat alatti tetőzés várható ma az esti órákban. A tegnapi csapadék hatására lassulhatnak, leállhatnak az apadások, sőt kisebb vízszintemelkedések is kialakulhatnak, azonban újabb jelentős vízállás-növekedésre már nem számítanak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában