Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány

2020.10.18. 07:00

Népismereti filmek szemléje Szombathelyen

Szombaton a vasi megyeszékhelyen, az Agora Savaria Filmszínházban megkezdődött a Nemzetközi Népismereti Filmszemle a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány szervezésében.

Tersztyánszky Krisztina

20201017 VII. Nemzetközi Népismereti Filmszemle, Kós Béla, Dr. Gráfik Imre - néprajzkutató, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Elöljáróban talán szükséges pontosítani, hogy az alapítvány annak az ifjabbik Kós Károlynak a szellemi hagyatékát ápolja és élteti tovább, aki Kós Károlynak, az erdélyi építész, író, szerkesztő géniusznak a legkisebb fiaként ugyancsak neves néprajztudósként tevékenykedett. A fiú, illetve unoka Kós Béla édesapja munkásságának továbbéltetésére, néprajzi témájú kutatások, programok, képzések, táborok szervezésére hozta létre és működteti az alapítványt.

Fontos kezdeményezésük a Népismereti Filmszemle, amit ebben az évben már hetedik alkalommal hirdettek meg. A „népismeret” szót nem véletlenül használják a „néprajz” kifejezés helyett, mert ez tágabban értelmezi a pályázatra várt filmek témáját. Amint azt Kós Béla, az alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, a felhívásra minden évben változatos tematikájú alkotások érkeznek: portrék, régi mesterségek ismertetése, tájegységek bemutatása.

A pályaművek terjedelme a pár percestől akár egy órásig terjed, az alkotók között pedig profi filmes szakemberek mellett amatőrök is találhatók. Nagyon sok film a határon túl élő magyarság köréből érkezik, akadt már pályamű Ausztráliából is. A pályázatokra eddig összesen 227 film érkezett. Az idei esztendőben, vélhetően a járványhelyzet bizonytalanságai miatt csak kilenc művet neveztek.

 

S hogy hogyan került ez a rendezvény Szombathelyre? A filmszemlét minden évben a Kós nemzetség ősi fészkében, a Kolozsvárhoz közeli Sztánán rendezik meg Kós Károly születésnapjához, augusztus 31-hez kötődően. Az idén a rendezvényt a koronavírus járvány miatt ott nem lehetett megtartani. Hogy miért épp Szombathelyre költözött a szemle, azt már dr. Gráfik Imre múzeológus, nyugalmazott múzeumi főtanácsos mondta el a Jávor Pál teremben, a versenyfilmek levetítése előtti megnyitójában.

A közönség megtudhatta, hogy a Kolozsváron néprajzot hallgató Kós Károly első igazi terepmunkája és jelentős dolgozata a „Züric völgyhöz”, azaz a Velemér környéki archaikus fazekassághoz kötődik, ahova tanára, Viski Károly javaslatára érkezett. Így pályája bizonyos értelemben Vas megyében indult.

A továbbiakban levetítették a versenyfilmeket, melyek között szerepelt a mezőségi Magyarfülpös bemutatása, a hajdúdorogi Krisztuskatonaság ismertetése, vagy Kalmár Lajos hegedűkészítő portréja. A filmeket neves szakemberekből álló zsűri értékelte, élén dr. Kemecsi Lajossal, a Budapesti Néprajzi Múzeum főigazgatójával. Az eredményeket vasárnap délelőtt ismertetik.

A két napos rendezvény ideje alatt a mozi előterében meg lehet tekinteni dr. Kós Károlynak a Mezőség néprajza című könyvéhez készített igényes grafikáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában