fontos, hogy most se idegenedjünk el egymástól

2020.10.17. 15:30

Szlovéniai vendégek a Rábavidéken – Bemutatkozó látogatáson a nemzeti tanács elnöke

Bemutatkozó és ismerkedő látogatásra érkezett a Szlovén Rába-­vidékre pénteken Alojz Kovšca, a Szlovén Köztársaság Nemzeti Tanácsának, a parlament alsóházának elnöke.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság nagykövete, Alojz Kovšca, a Szlovén Nemzeti Tanács elnöke, Željko Vogrin, a Szlovén Nemzeti Tanács tagja, Metka Lajnšcek, a Szlovén Köztársaság főkonzulja a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Alojz Kovšca a főkonzulátuson kezdte látogatását, ahol elmondta, hogy a Szlovén Nemzeti Tanács delegációjának ez az első hivatalos látogatása a Rábavidéken. Azzal kapcsolatban, hogy miért pont mostanra időzítették a jövetelüket, amikor a koronavírus terjedése miatt egyre rosszabb a helyzet, elmondta, hogy talán éppen emiatt.

 

Nagyon fontos, hogy most se idegenedjünk el egymástól, maradjunk együtt, és ne szakadjanak meg a rendkívül fontos kapcsolatok. Az elnök lényegesnek tartja, hogy minél több szlovén látogasson el a Rábavidékre, s az váljon ismertebbé az anyaországban élők körében. Az elnök találkozott a szlovén kisebbség képviselőivel: Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószólóval, Holecz Károllyal, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével és Kovács Andreával, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökével. A tárgyaláson jelen volt dr. Robert Kokalj nagykövet és Metka Lajnšček főkonzul. Különböző témákról tárgyaltak, így például arról, hogy fontos a kultúra és a nyelv megőrzése, azonban még lényegesebb a megfelelő életszínvonal, ami megakadályozhatja azt, hogy a fiatalok a jobb kereseti lehetőség miatt elhagyják ezt a térséget, és oda menjenek, ahol átmenetileg jobbak a feltételek. Fontos, hogy mind a két kormány – a magyar és a szlovén is – megfelelő gazdasági, demográfiai politikával kezelje ezt a problémát.

Dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság nagykövete, Alojz Kovšca, a Szlovén Nemzeti Tanács elnöke,
Željko Vogrin, a Szlovén Nemzeti Tanács tagja, Metka Lajnšcek, a Szlovén Köztársaság főkonzulja a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter

– Felvetődött néhány olyan téma, amelyek kapcsán további találkozókat fogunk szervezni – mondta az elnök a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. – Kölcsönös látogatások során megkezdjük a mindkét fél számára hasznos, konkrét együttműködési formákat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Covid-19 által okozott válság súlyos következményekkel jár gazdasági területen is, és ez kihatással lesz az emberek életszínvonalára. De ha ezeket a hatásokat szeretnénk kiküszöbölni, akkor már most hozzá kell látnunk az intenzív együtt­működéshez.

Köszönetet mondott vendéglátóinak, Metka Lajnšček főkonzulnak és Robert Kokalj nagykövetnek, hogy lehetővé tették a látogatást, amelynek során Željko Vogrin kollégájával együtt sok olyan dolgot ismertek meg, melyekről korábban nem volt tudomásuk, alkalmuk volt személyesen is találkozni a rábavidéki szlovénekkel. A politikus­delegáció ellátogatott a Szlovén Kulturális és Információs Központba, megismerkedtek az ott működő szervezetekkel. A program Felsőszölnökön folytatódott, ahol a Szlovén Mintagazdaságot keresték fel, majd az Alma-lakot, a gyümölcsfeldolgozást tanulmányozták. A delegáció betekinthetett az ETHOS LAND projektben éppen ezen a napon zajló eseménybe is: a mintagazdaság éttermében gasztronómiai műhelymunka volt. A rábavidéki program a Kühár Emlékház megtekintésével zárult Felsőszölnökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában