országos akció

2020.10.10. 11:30

Véradás Szombathelyen: civilek nyújtották karjukat

A Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve civil véradást szervezett pénteken. A Miniszterelnökség kezdeményezésére, immár harmadik alkalommal megszervezett országos akcióra egyesületek, munkahelyi közösségek, baráti társaságok is beneveztek.

Gyöngyössy Péter

Szlukovényi Nikolett másodszor ad vért, az ELTE szombathelyi campusán tanul

Fotó: Unger Tamás

Tegnap a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központot működtető Hegypásztor Kör munkatársai várták a véradókat a Területi Vérellátóban. Délután fél kettőkor már kisebb sor is kialakult az intézmény bejáratánál. Délután fél ötig pedig már csaknem hatvanan adtak vért.

Simon Zsolt és kollégája, Deák Máté először nyújtották a karjukat. Máté elmondta: nemrég a nagymamájának vérátömlesztésre volt szüksége. Ez döbbentette rá a véradás jelentőségére. Ettől kezdve úgy érzi, erkölcsi kötelessége, hogy ő is részt vegyen az önkéntes segítségnyújtásnak ebben a formájában.

Szlukovényi Nikolett másodszor ad vért, az ELTE szombathelyi campusán tanul
Fotó: Unger Tamás

Földvárszki Edina és Szlukovényi Nikolett évfolyamtársak az ELTE szombathelyi campusán. Testnevelőtanár, gyógytestnevelő–egészségfejlesztő tanár szakra járnak, ötödévesek. Edina harmadszor, Nikolett második alkalommal adott vért. Edina elmesélte, hogy nemrég egy közeli ismerősének nagy szüksége volt vérre. Sajnos ő nem volt alkalmas donornak, de fontos számára, hogy valaki ismeretlennek mégis segíthet.

Lappints Regős harmadmagával érkezett. Ez a 15. véradása. Az egyetemi évek alatt alakult ki, hogy a barátaival eljártak vért adni. Ez a hagyomány megmaradt. Már végzett történelem–testnevelő szakos tanárként is vallja, hogy neki ez nem kerül semmibe, mégis jót tehet. Kiss Edit, a Vasi Vándorok Sport Egyesület tagja is rendszeres véradó.

Elmondta, hogy számára sokat jelent az az sms, amit akkor kap a vérellátótól, amikor az általa adott vért ténylegesen felhasználták. Hatfős hölgytársaság érkezik. Valamennyien a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény dolgozói, a Bokréta Bölcsődéből jöttek. Szabó Edit elmondta, hogy valamennyiüknek ez az első véradásuk. Nagy örömmel jöttek, mert szeretnének embertársaikon segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában