Márton élete és legendái

2020.11.11. 07:00

A peresznyei múzeumba beköltözött a negyedik századi történelem

Aki Szent Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás, mutatva, hogy e hagyomány máig él a népnyelvben. A Peresznyében látható vándorkiállításon megelevenednek a szent életútjához kapcsolódó legendák is.

Merklin Tímea

Handler András gyűjteményvezető és Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője

Fotó: Unger Tamás

A tárlat – amelyet a szombathelyi Szent Márton Program­iroda indított útnak 2016-ban – a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményében, Peresznyén vendégeskedik egész novemberben, Márton hónapjában. Amint Európában, úgy Magyarországon, ezen belül a grádistyei horvátok körében is nagy tiszteletnek örvend a hajdani tours-i püspök.

Handler András gyűjteményvezető és Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője
Fotó: Unger Tamás

A horvát falvak közül Ólmod, Und és Kópháza településeken mint védőszent is jelen van, és egyben a Kismartoni és a Szombathelyi egyházmegye védőszentje is Márton. A kiállítás Szent Márton életútját mutatja be, érdekességeket is idézve a 4. századi római történelemből.

Megemlékezik arról is, hogy Szent Márton a pannoniai Savariában, a mai Szombathelyen született. A város helyőrsége a savariai lándzsások palotalégiója volt; Márton apja valószínűleg ebben az egységben szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában