Pólók és növények

2020.11.03. 08:00

A szülői közösség vezényletével alakul a vasvári iskolakert

Zöldül a vasvári iskolakert. Még nyáron került csaknem 250 rézsűkő az általános iskola udvarára a domboldalon, a szülői közösség tagjai vettek részt a munkában. Most növényeket ültettek a rézsűkövek mélyedéseibe.

Pogács Mónika

Az önkéntesek csapata gyors és jó munkát végzett

Forrás: VN

Fotó: Szülői közösség

– Egy kő körülbelül 50 kilogrammot nyom, ezt kellett kétméteres magasságig, hat lépcsősorban, kötésben, precízen felrakniuk az önkénteseknek – mondta Sáry Zoltán, a szülői közösség elnöke. A kertépítés nemrégiben folytatódott. A rézsűkövek mélyedéseibe növényeket ültettek. Kerttervező mérnök által javasolt növények kerültek a leendő iskolakertet szegélyező rézsűkövek hézagjaiba. A munkálatokban pedagógusok, szülők és diákok is részt vettek.

– Több mint 240 növényt ültettünk el. Van itt levendula, zsálya, kövirózsa varjúháj, körömvirág, lángvirág, sásliliom, gólyaorr, szegfű, tatárvirág és fátyolvirág is – sorolta Sáry Zoltán. Két-három órás munkát terveztek, de az öszszefogásnak köszönhetően másfél óra alatt végeztek. A szervezettségre nem csak az ültetési fázisban törekedtek. A tudatosságot, szakszerűséget az iskolakert ötletének első percétől fontosnak tartják. Szakember tanácsát kérték a terep kialakításához, a kert egyes elemeinek beépítéséhez, az ide illő növények fajtáinak beszerzéséhez. A kapott útmutatás szerint haladnak előre.

Az önkéntesek csapata gyors és jó munkát végzett
Fotó: Szülői közösség / VN

A munka végeztével a segítőket az iskola logójával ellátott pólóval ajándékozta meg a szülői szervezet. A folytatásban készül majd el például a gabion pad és a magaságyások. A gabion pad szerkezete kész, most a kővel való megtöltése a feladat. Aztán 15 centiméterre kell kiásni a földet, ide kerül a magaságyás. Földmunka, kavicsozás, festés, a magaságyás beültetése sorakozik a feladatlistán. A remények szerint ezzel decemberben végeznek. Ha mindez nem sikerülne az időjárás miatt, akkor tavasszal folytatódik a munka.

Az iskolakert formája lassan kirajzolódik: a kis, görög színházra emlékeztető hely jó találkozási pontja lehet majd a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában