Hasznos tudást szerezhettek

2020.11.12. 17:30

Az őrségi települések lakói közül többen az uniós projektnek köszönhetően tudtak elhelyezkedni

Sikeres volt az a kétéves felzárkóztatási program, amely hátrányos helyzetű emberek elhelyezkedését, társadalmi felzárkózását segítette. Az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával megvalósított projektben kilenc őrségi település vett részt.

Gyöngyössy Péter

Pappné Molnár Klaudia gyes után vett részt a programban, ma már szociális ápolóként és házi gondozóként dolgozik. Éppen Gizi nénit kísérte el az orvosi rendelőbe Őriszentpéteren

Fotó: Szendi Péter

Őriszentpéter, Bajánsenye, Hegy­hátszentjakab, Ivánc, Kercaszomor, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Pankasz és Szalafő önkormányzatai vettek részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségein kívánt javítani.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a két év során szervezett képzésekkel, rendezvényekkel leginkább a fiatal pályakezdőknek, az 50 év feletti álláskeresőknek és a gyesről a munka világába visszatérni akaró kismamáknak igyekeztek segíteni. A programmal az is volt a céljuk, hogy csökkentsék az elvándorlást a kistelepülésekről, és javítsák a hozzáférést a szolgáltatásokhoz. A térségből mintegy száz embert sikerült bevonni. Harminc őrségi ember vett részt a mentorprogramban, ahol felkészült szakemberek, mentorok egyengették a sorsukat.

Őr Zoltán hozzátette, hogy a képzések és a munkaerőpiaci tréningek során a résztvevők gyarapíthatták számítástechnikai ismereteiket, de életviteli és életvezetési tanácsokat is kaphattak. Megismerték például az őstermelővé és a vállalkozóvá válás követelményeit és az ebben rejlő lehetőségeket. Az elhelyezkedéshez is számos használható tudással gyarapodhattak, megtanulták az önéletrajz és a motivációs levél írásának fortélyait, és felkészítették őket arra is, hogyan kell egy állásinterjún viselkedni. Látogatást is szerveztek számukra egy fazekas és egy sajtkészítő műhelyébe.

Pappné Molnár Klaudia gyes után vett részt a programban, ma már szociális ápolóként és házi gondozóként dolgozik. Éppen Gizi nénit kísérte el az orvosi rendelőbe Őriszentpéteren
Fotó: Szendi Péter

A képzések mellett egészségügyi bemutatókat, szűrővizsgálatokat, ifjúsági, sport- és családi, közösségi programot is szerveztek, és több kulturális rendezvény szolgálta a térségben élő más nemzetiségek, szlovének, romák kultúrájának jobb megismerését.

Pappné Molnár Klaudiával az őriszentpéteri egészségháznál találkoztunk. Gizi nénit kísérte el az orvosi rendelőbe. Mint szociális ápoló és gondozó éppen a munkáját végezte. Két évvel ezelőtt gyes után szakképzettség nélkül hiába keresett munkalehetőséget. Ruzsányiné Györke Tímea szervezte be az őrségi felzárkóztatási programba. Ő lett a mentora. Szívesen emlékszik az informatikai képzésre és az egészségügyi bemutatókra. Timi, a mentora hívta fel a figyelmét arra a másik képzési programra, amelyben Őriszentpéter zalai települések partnereként vett részt. Az őrségi felzárkóztatási program révén kellő bátorságot szerzett ahhoz, hogy belevágjon a „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” című projekt által kínált, 9 hónapos OKJ-s képzésbe. Sikeresen megszerezte a szociális ápolói és gondozói képesítést. Sőt már megvan a jogosítványa is.

– Sokat köszönhetek a mentoromnak, aki mindenben segített – tudtuk meg Pappné Molnár Klaudiától. – Különösen jól jött a támogatás az ügyintézések során, a papírmunkában. Nagyon jó volt, hogy ezek a programok itt helyben voltak elérhetők. A tanfolyam is itt zajlott Őriszentpéteren, a gyakorlati képzés pedig az ivánci otthonban folyt. Utána sikeresen el tudtam helyezkedni az Ivánci Szociális Otthonban, most pedig már több mint egy éve vagyok szociális ápoló és házi gondozó Őriszentpéteren és Kondorfán – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában