Mindenszentek

2020.11.02. 07:00

Emlékezetünkben élnek tovább – Így öltöztek díszbe a temetők Vas megyében

Sokan látogattak ki a temetőkbe a hétvégén. Ostffyasszonyfán és Sárváron is megemlékeztek az elhunyt katonákról, Szombathelyen, a Jáki úti temetőben irodalmi műsorral készültek. A honvédségi gyertyagyújtásokat a 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda szervezte.

BD, PP, PÁS

Megyeszerte megemlékeztek a halottakról vasárnap, mindenszentek napján, de már napokkal korábban elkezdődött a temetők díszbe öltöztetése. Ilyenkor mindig nagy a forgalom az utakon, hiszen sokan érkeznek messziről, és sokan igyekeznek rokonaik távoli sírjához.

Ostffyasszonya

Ostffyasszonyfán a szokásos megemlékezés elmaradt a hadifogoly-temetőben. A tiszteletadás szűk körben, csendesen zajlott: többek között a szombathelyi 83. Poppr Emil területvédelmi zászlóalj és az Ostffyasszonyfai Hadifogolytemető- és Hadisírgondozó Egyesület, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal képviseltette magát. A honvédek összesen ezer mécsest gyújtottak meg az ott nyugvó katonákért.

Ezer mécsest gyújtottak Ostffyasszonyfán
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Sárvár

A nemzet lelkében akkor ér véget a háború, ha tisztességgel eltemette a halottait, és van méltó hely, ahol méltóképpen emlékeznek rájuk – hangzott el Sárváron, a Soproni úti köztemetőben lévő világháborús hősi emlékműnél és sírparcellánál tartott megemlékezésen. A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula területvédelmi ezrede állományának tagjai mécseseket gyújtottak a temető első világháborús katona áldozatainak sírjánál.

Sárváron az 1830-ban megnyitott régi temető lassan megtelik, már csak korlátozásokkal lehet igénybe venni. A hegyközségi városrészen néhány évvel ezelőtt átadott új sárvári köztemető ravatalozóépületének közelében néhány sírhely már elkelt. Vasárnap néhány autó érkezett látogatókkal a hatalmas parkolóba. Közben a bekerített és fákkal övezett, füvesített üres temetőterületen egy asszony kis szatyornyi gombát szedett.

Szombathely

A szombathelyi Jáki úti temetőben már szombaton dél­előtt nagy volt a mozgás, ahogy mindig, most is egyirányúsították a temető környéki utcákat, és rendőrök, polgárőrök segítették a közlekedőket. A szokatlanul meleg napsütésben egész családok igyekeztek elhunyt szeretteik végső nyughelyéhez, mellettük idős nénik és bácsik ballagtak komótosan a sírok között.

– Nézd, Margitkáék már voltak, ők hoznak mindig művirágból koszorút – hallatszott egy szépen gondozott sír felől, pár méterrel odébb egy öregúr alig hallhatóan imádkozott a családi sírhely előtt. Az ünneplőruhába bújtatott kezek mindenhol mécseseket, koszorúkat, krizantémokat helyeztek a sírokra.

Mindenszentekkor 17 órakor már sötét van, vasárnap a Jáki úti temető ravatalozójánál ekkor kezdődött az irodalmi műsor Halottakról az élőkért címmel, amelyhez a sírokon égő gyertyák ezrei adták a díszletet. Sokan voltak, akik ekkorra időzítették a temetőlátogatást, közülük többen megálltak és bele-belehallgattak a műsorba, amely bár az elmúlásról szólt, mégis az életet hirdette. A műsort ökumenikus istentisztelet követte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában