Ivóvizet hoztak a romvárosba

2020.11.12. 09:00

Harcászat is volt a kiképzésen, ahol részt vett a vasi 83. Területvédelmi Zászlóalj (Galéria, videók)

Jól teljesítettek a Vas megyei önkéntes tartalékosok is az „Ébredő Erő” elnevezésű komplex kiképzési harcászati foglalkozáson, amit november 9–12. között rendezett meg a székesfehérvári székhelyű MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred.

Merklin Tímea

20201111 hadgyakorlat, Nyirád, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Egy hegyek közti romváros volt a helyszín, amely az MH Bakony Harckiképző Központ Újdörögd Bázisához illetve kiképzési objektumaihoz tartozik. A foglalkozáson három megye – Győr-Moson Sopron, Vas, és Veszprém – hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állománya vett részt. A feltételezett szituáció szerint a település segítséget kért a Magyar Honvédségtől, mert szennyeződött az ivóvizük, ezért a katonák alkalmi köteléket hoztak létre. Mikor a konvojuk megérkezett, a települést lezárták, biztosították a vízszállítmány átadását.

A felderítési információk alapján az egyik épületben két olyan ember tartózkodott, akik akadályozták volna a munkát, ezért előhozták őket, mentesítették a területet. Miközben a vizespalackok átadása zajlott, újabb két ellenséges személy lépett fel erőszakosan a katonákkal szemben, ezért egyiküket előállították, a másik elszökött. A konvoj újraalakult, elindult, de a meglépett erőszakoskodó két másikkal szövetkezve rálőtt a távozó gépjárműsorra az erdősávból, ezért tűzharc alakult ki, megsérült két katona és egy jármű.

 

Gyors reagálású erők jöttek a meglőtt teherautóért, és elvontatták. A súlyos állapotban lévőket helyben ellátták (felkar-, a másik haslövést szenvedett), beültették őket a sebesültszállító gépjárműbe, és a kiképző bázisra szállították, a szcenárió szerint onnan vitték őket tovább helikopterrel. A hárommegyés összevont kiképzést Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka is megtekintette november 11-én.

Kérdésünkre elmondta: szakmailag nagyon elégedett a látottakkal, hiszen egyharmad részben olyan tartalékos katonák is részt vettek a műveletekben, akiknek a hétvégéik felkészítéssel telnek; egy évben tízszer hívják be őket minimálisan, és már elérték azt a képzettségi szintet, hogy ilyen komplex feladatot hajtsanak végre. A vezérőrnagy szerint a gyakorlat során nem volt érzékelhető különbség a folyamatosan bent lévő, napi kiképzéseken részt vevő és a havonta egyszer behívott önkéntes tartalékosok felkészültségében, habár a kiképzési ütemezésük teljesen más.

A napi felkészítések révén sokkal intenzívebben lehet haladni, gyorsabban el lehetett jutni erre a szintre, de azok a havonta behívott területvédelmi tartalékosok, akik itt voltak, már túl vannak az alapfelkészítésük tizenkét modulján. A műveletek során a rajparancsnokok a kiképző századok állományából való hivatásos és szerződéses katonák voltak, az önkéntesek az irányításukkal hajtották végre a feladatokat.

Megkérdeztük Sásdi Imre alezredest, a 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnokát, hogy látta a Vas megyei katonák tevékenységét. Amint mondta, megismeri az embereit messziről is, elégedett a teljesítményükkel. Minden mozzanatban részt vettek a vasiak, voltak a konvojban, az ellenerőben is, és valamennyi feladatcsoportban helytálltak. A cél a gyakoroltatás volt az őrzés-védelem, a támadáselhárítás, a területzárás, a tűzharc, valamint sérült személyek evakuálása és ellátása területén.

Milyen volt belülről átélni ezt a gyakorlatot? – érdeklődtünk egy speciális önkéntes területvédelmi tartalékostól, a Vas megyei Sásdi Dániel közkatonától, aki úgy fogalmazott: nagy élmény volt, hogy az eddig tanultakat egy dinamikus gyakorlás során tudták alkalmazni. Jónak érzékelte a kiképzők hozzáállását, örült, hogy megismerhetett katonákat más zászlóaljakból. Úgy véli, a közös munka fontos, mert hosszú távon előreviszi a fejlődésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában