leégett a házuk

2020.11.02. 11:30

Jótékonysági műsort adtak a reformátusok – A kőszegpatyi családnak ajánlották fel a bevételt

A szombathelyi református gyülekezet 17. alkalommal tartotta meg reformáció napi jótékonysági műsorát, amelyet ezúttal annak a családnak ajánlottak fel, amelynek egy hónapja teljesen kiégett a háza.

Budai Dávid

20201031 Jótékonysági est a reformáció ünnepén, Jakab Bálint református lelkész, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi református gyülekezet a négygyermekes Cs. Tóth család javára rendezte meg hagyományos, reformáció napi ünnepi műsorát szombaton, így a koncert teljes bevétele őket illette. Mint elhangzott, a vírushelyzet miatt sokáig bizonytalan volt, hogy a műsort egyáltalán meg tudják-e rendezni, de végül sikerült, így nem szakadt meg a hagyomány.

– Tizenhét év óta minden reformációkor nemcsak emlékezünk, hanem mindig egy kicsit magasba is tudunk nézni, és szívünk hálájából olyanokon tudunk segíteni, akik nagyobb bajban vannak, mint mi – mondta köszöntőjében Jakab Bálint lelkész a jótékonysági koncert mintegy negyvenfős hallgatóságának.

Az egyórás műsorban prózai és zenés betétek váltották egymást, sok más mellett elhangzott Tóth Árpád, Kányádi Sándor, Reményik Sándor és Szabó Lőrinc egy-egy verse Bálint Éva és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színész házaspárjának tolmácsolásában. Pagano Loretta énekével, Stanitz Réka hegedűjátékával, Völgyi Attila pedig gitárjátékával kápráztatta el a közönséget, miközben Nagy Mirella csellón, Horváth Annamária zongorán játszott.

A koncerten egyébkéntott volt az érintett Cs. Tóth család is. Dugonics Katalin, az est szervezője elárulta, a család tagjai jelenleg két helyen, egymástól elszakítva kénytelenek élni, mivel a felajánlott lakások egyike sem akkora, hogy egyben elférnének. Amikor felhívták őket azzal az ötlettel, hogy nekik ajánlanák az idei koncertet, rögtön azt válaszolták, biztos vannak, akik sokkal jobban rászorulnának a segítségre, mert ők már így is rengeteg segítséget kaptak a példátlan összefogásnak köszönhetően. A szombathelyi reformátusok mégis őket választották, hiszen a családnak tényleg mindene odalett, és most elsősorban a gyerekek helyzetén szeretnének a felajánlásokkal könnyíteni. Ha ön is szeretne segíteni a családon, azt a református egyházközségen keresztül megteheti. Bankszámlaszámuk: 10990005-00000008-44310008. A megjegyzés rovatba kérjük, írják be: Cs. Tóth család.

EGY HÓNAPJA ÉGETT LE A HÁZUK

Szinte mindene odalett a hattagú Cs. Tóth családnak, amikor szeptember 30-án egy cserépkályhából kipattant szikra miatt kigyulladt Kőszegpatyon a néhány éve felújított régi parasztházuk. A fagerendák tűzálló anyaggal voltak burkolva, és a födém is betonnal lett megerősítve, így a lángok nem terjedtek át a tetőszerkezetre és a ház hátsó részére, de a kár így is óriási, a ház lakhatatlanná vált. A berendezési tárgyak és a személyes holmik nagy része használhatatlan lett. Amit a tűz nem pusztított el, azt a füst tette tönkre. A tulajdonos lánya otthon volt, amikor megtörtént a baj, de mire észrevette a nagy füstöt, már lángokban állt a bejárat, ezért az ablakon át tudott csak menekülni, de nem sérült meg.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kigyulladt-egy-haz-koszegpatyon-4307062/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában